Lecţia de onoare

Categorie: BlogrollSecuritate nationala

În urmă cu ceva timp, parcă intuind că preşedintele României nu mai poate face nimic, spuneam că eroii nu se nasc şi nu mor prin decret prezidenţial. Că, altfel spus, nu contează ce scrie unul sau altul pe Trosca, ci doar ce semnifică gestul făcut de el în ultima oră din viaţă.

Capul unuia dintre subordonaţii lui Gheorhghe Trosca (Ion Muicaru) infipt in osia unuia dintre ABI-urile rasturnate

Capul unuia dintre subordonaţii lui Gheorhghe Trosca (Ion Muicaru) infipt in osia unuia dintre ABI-urile rasturnate

Cum ştim deja, la puţin timp după moartea uslaşilor, pe ABI-urile lor s-a scris mare, cu cretă, cuvântul „terorişti“, adică exact opusul a ceea ce erau acei oameni, iar astăzi s-a scris cu cerneală prezidenţială, împrumutată de la un judecător lipsit de minte, cuvântul „poliţie politică“. Şef de Stat-Major al USLA în decembrie 1989, Gheorghe Trosca fusese anterior ofiţer de contrainformaţii militare, calitate în care, conform fişei postului, instrumenta cazuri de ofiţeri sau subofiţeri aflaţi în conflict cu legea, cu normele sau cu jurământul militar. Să-l acuzi pe un astfel de ofiţer, care a fost ucis tocmai pentru că şi-a respectat fişa postului şi l-a documentat informativ, ca agent GRU, pe generalul criminal Nicolae Militaru, este, pentru judecătorul care a pronunţat sentinţa, un semn de alienare mintală. La fel, comisia parlamentară a revoluţionarilor din decembrie 1989 condusă de senatorul PNL Raymond Luca, care a votat retragerea titlurilor de erou-martir pentru cei doi ofiţeri antiterorişti, a îndeplinit şi ea, conştiincios, actul reeditat de execuţie publică a eroilor SRI.

trosca 1

Zilele trecute am constatat că, în pofida gestului prezidenţial, forţat de un şir de gesturi imbecile ale unor impostori agăţaţi de gâtul unor legi strâmbe, nu poţi schimba un simbol prin decret prezidenţial.
Lecţia de onoare ne-a fost predată, indirect, chiar de către SRI, instituţia în componenţa căreia se află Brigada Antiteroristă, unitatea de elită reprezentată de Gheorghe Trosca şi ceilalţi şapte luptători ucişi. Mesajul transmis de SRI a fost acelaşi cu mesajul pe care l-am transmis şi noi cu ceva timp în urmă. „Eroii nu au nevoie de „diplome“„ – scrie pe una dintre paginile ultimului număr al revistei SRI, „Intelligence“, sub flacăra unei lumânări care împarte, în două coloane, mari cât ABI-urile în care şi-au găsit moartea, luptătorii măcelăriţi pe pământ românesc la ordinul unui agent străin. Gestul, pe cât de discret, pe atât de nobil, făcut de conducerea SRI este un semn că, din punctul de vedere al simbolurilor cele mai valoroase ale luptătorilor antiterorişti, nimic nu s-a schimbat. Sacrificiul suprem simbolizat de Trosca şi ai lui rămâne pe acelaşi soclu în faţa căruia, pe 24 decembrie, se înclină „in memoriam drapelul de luptă al unităţii, ca semn de profund respect faţă de înaintaşi“.

Dan Badea