Geoană şi Voiculescu – ostaşi credincioşi în armata lui Vîntu

Categorie: coruptie politicaCrima OrganizataDezinformarediversiunemafie romaneascaManipulare prin presaSecuritate nationala

Pentru a-şi proteja o afacere din Golful Persic, Sorin Ovidiu Vîntu a încercat să atragă Romånia într-un conflict militar deschis cu Iranul, transformånd, prin intermediul postului de dezinformare Realitatea TV, un litigiu comercial dintre două firme într-un act de agresiune armată dintre două state. geoana voiculescu vantu

Informaţia a fost dezvăluită la sfårşitul săptămånii trecute în urma publicării unei telegrame a Ambasadei SUA la Bucureşti din 2006. Ce n-a consemnat diplomatul american în corespondenţa trimisă la Washington era faptul că Sorin Ovidiu Vîntu i-a folosit în acea operaţiune de manipulare mediatică pe doi dintre slujnicii lui de bază, Mircea Geoană şi Dan Voiculescu.

Cei doi au avut atunci misiunea de a prelua mesajul mediatic otrăvit transmis de Vîntu şi de a-l transforma într-o decizie politico-militară a statului romån prin intermediul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Conflictul „militar“ inventat de Vîntu s-a declanşat pe 22 august 2006, când platforma petrolieră românească Orizont, ce opera în apele teritoriale iraniene din Golful Persic şi fusese închiriată de societatea Grup Servicii Petroliere (GSP) firmelor PetroIran şi Oriental Oil Kish, a fost sechestrată de autorităţile iraniene în urma unei decizii judecătoreşti. Sechestrul era, de fapt, pentru firmele aflate în conflict cu GSP, o asigurare că platforma petrolieră nu va fi retrasă, aşa cum se procedase cu o săptămână mai devreme cu o altă platformă a GSP, Fortuna. Temându-se că autorităţile iraniene vor confisca platforma Orizont, Sorin Ovidiu Vîntu a declanşat rapid, prin postul de televiziune Realitatea TV, o dezinformare menită să abată atenţia de la natura comercială a conflictului şi să transforme demersurile legale ale autorităţilor iaraniene într-o agresiune militară asupra României. „Platforma petrolieră sub pavilion românesc a fost atacată, marţi dimineaţă, de armata iraniană! (…) În direct, prin telefon, la Realitatea TV, un reprezentant al echipajului platformei «Orizont», a confirmat, miercuri, că s-a tras cu mitraliere, marţi dimineaţă, asupra platformei, de pe o navă militară! Reprezentanţii Grupului Servicii Petroliere susţin că incidentul din apele teritoriale iraniene poate fi considerat sechestrare de persoane, mai ales că militari înarmaţi au ocupat cabina radio şi au tăiat orice cale de comunicaţie cu autorităţile din România“ – dezinforma Realitatea TV, care prezenta doar punctul de vedere al firmei controlate de Vîntu prin Gabriel Comănescu.

Aceste informaţii sunt dezinformări practicate de presă şi nu sunt adevărate“, declara atunci purtătorul de cuvânt al ministerului de externe Iranian, Hamid-Reza Asefi. „Compania românească, ce anterior mai mutase ilegal echipament de extracţie din zonă, a încercat, marţi, să comită un alt furt, dar această tentativă a fost dejucată mulţumită prezenţei la locul faptei a forţelor de poliţie iraniene. Cele două părţi au avut recent anumite dispute legale după ce nu au reuşit să îşi rezolve problemele prin negocieri. Măsurile au doar aspecte legale şi juridice, iar autorităţile judecătoreşti se ocupă de protejarea intereselor ambelor părţi“ – declara atunci oficialul iranian.

Dezinformarea lansată prin televiziunea lui Vîntu, conform căreia românii fuseseră atacaţi şi sechestraţi pe propria navă în Golful Persic, a forţat o reacţie din partea ministerului român de externe, dar ea nu a fost pe măsura aşteptărilor grupului mafiot care declanşase operaţiunea. „În legătură cu informaţiile privind posibila reţinere de către nave şi forţe iraniene a unui grup de cetăţeni români aflaţi pe platforma petrolieră Orizont, aparţinând companiei româneşti S.C. Grup Servicii Petroliere S.A, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele: (…) au fost iniţiate demersuri pe lângă autorităţile iraniene, solicitându-se clarificări privind situaţia cetăţenilor români şi eliberarea imediată a acestora, în condiţiile în care au fost reţinuţi. În acest sens, în dimineaţa acestei zile, prin ambasada României la Teheran, a fost transmisă o notă verbală la MAE iranian, solicitându-se, totodată, organizarea unei primiri urgente la conducerea MAE iranian pentru a fi clarificată situaţia“, a comunicat MAE pe 22 august 2006.

Aşadar, diplomaţii români nu luaseră încă de bune afirmaţiile lansate de SOV cu privire la sechestrarea românilor de pe platforma Orizont, urmând să se informeze cu privire la natura conflictului declanşat între cele două părţi.

Geoană şi Voiculescu atacă Iranul la baionetă

În aceste condiţii, Vîntu şi-a aruncat în luptă sclavii pe care-i controla încă de atunci şi pe care, surprinzător, îi trata ca pe nişte ostaşi de rând. Este vorba despre Mircea Geoană şi Dan Voiculescu. Faptul că-i trata pe cei doi ca pe nişte ostaşi de rând rezultă dintr-o discuţie pe care Vîntu a avut-o, trei ani mai târziu, cu unul dintre slujbaşii lui de la Realitatea TV, Cătălin Popa. În plină campanie electorală, Vîntu a spus că de la scandalul FNI până atunci n-a lucrat decât cu ostaşii. „Rar mi se întâmplă să mă mobilizez cum m-am mobilizat de data asta. Mi-am scos oştile regulate din cazărmi, nici măcar pe scandalul FNI nu mi-am scos armata regulat. Am lucrat numai cu ostaşii“ – spunea el în octombrie 2009, confirmând implicit că toţi cei folosiţi de el până atunci erau exclusiv „ostaşi“.

La ordinul lui Sorin Ovidiu Vîntu, Mircea Geoană a ieşit public cu o declaraţie surprinzătoare. Fără să aştepte explicaţii cu privire la natura sau chiar realitatea incidentului din Golful Persic, ostaşul Geoană, dornic de război cu Iranul, a cerut ca zevzecul convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe motiv de „ostilitate armată“. „Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a solicitat întrunirea Consiliului de Securitate a Ţării pe motiv că sechestrarea platformei reprezintă un act de ostilitate armată a Iranului împotriva unor cetăţeni români“, informa BBC pe 23 august 2006.

Lui Geoană i s-a alăturat atunci, instantaneu, celălalt sclav în uniformă de „ostaş“, turnătorul Felix, alias Dan Voiculescu. În cazul acestuia există chiar o decizie definitivă a instanţei supreme care confirmă că a fost şi un ostaş loial al Securităţii, în grad de turnător. Profesor universitar, în plan civil, Voiculescu se gudura atunci pe lângă piciorul bolnav al mediocrului Sorin Ovidiu Vîntu, susţinând şi el întrunirea CSAT pentru a pedepsi Iranul că şi-a permis să trimită portăreii pe nava stăpânului Nuş. Cum de-a ajuns atunci Voiculescu slujitorul lui Vîntu, nu se ştie, dar faptul că i-a executat ordinul întocmai şi la timp, ca un ostaş instruit, e o dovadă clară a acestei relaţii de subordonare nedemne de un mogul care se respectă.

Nu e conflict militar, e şmenul lui Vîntu

Reacţia Cotroceniului la solicitarea sclavilor lui Vîntu a fost promptă şi raţională. Nu e conflict militar, ci un nou şmen al lui SOV. „După evaluările preşedinţiei, ne aflăm în faţa unui conflict comercial între companii. Nu se pune problema unui act ostil din partea Iranului. De aceea noi apreciem că solicitările cu privire la convocarea CSAT pe această problemă au fost făcute cu usurinţă. La ora actuală, platforma se află sub sechestru pe baza unei hotărâri judecătoreşti din data de 17 august. Echipajul este în stare bună, iar la ora actuală este liber să plece, inclusiv în ţară dacă doreşte“, a declarat Consilierul prezidenţial pe probleme de apărare naţonală, Sergiu Medar.

De altfel, printr-un comunicat de presă din 24 august 2006, Preşedinţia României a anunţat că, pentru clarificarea situaţiei conflictuale de pe platforma Orizont, s-au purtat discuţii la cel mai înalt nivel. „Preşedintele României, Traian Băsescu, a avut o convorbire telefonică, ieri-seara, cu omologul său iranian, Ahmadinejad Mahmoud, privind evenimentele de pe Platforma petrolieră Orizont. Preşedintele iranian a dat asigurări că nu este vorba de un act de ostilitate faţă de România, ci de un conflict comercial care implică proceduri în conformitate cu legislaţia iraniană. Pe baza evaluării informaţiilor, cei doi preşedinţi au convenit că evenimentele privind Platforma Orizont sunt de natură comercială.

După scandalul din Golf, GSP avea să devină partenerul ruşilor

Ulterior acestui incident care, dacă ar fi fost după Vîntu, Geoană sau Voiculescu, ar fi împins România într-un război cu Iranul, diplomatul american Mark Taplin şi-a informat superiorii de la departamentul de stat cu privire la culisele dâmboviţene ale afacerii. „În ciuda confuziei iniţiale, ambele guverne, român şi iranian, au încercat să detensioneze situaţia şi să reafirme natura comercială a conflictului. În timp ce majoritatea canalelor de ştiri au reflectat corect natura disputei, postul Realitatea TV, deţinut de asemenea de Sorin Ovidiu Vîntu, a acordat un spaţiu generos acestui subiect şi poziţiei exprimate de compania GSP, conform căreia incidentul ar fi fost un act de agresiune la adresa României. (…) Realitatea TV şi GSP sunt deţinute de controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta, aparent unul dintre cei mai bogaţi români, este urmărit pentru fraudă, în dosarele prăbuşirii unui fond de investiţii şi a două bănci comerciale“ – a transmis Taplin la Washington în 2006.

La acea dată, americanii fuseseră deja informaţi că Vîntu controla, prin paravanul Gabriel Comănescu, societatea Grup Servicii Petroliere. Firma din cauza căreia Vîntu intenţiona să arunce România în război avea să devină un partener de bază al ruşilor în diverse proiecte. Spre exemplu, trei ani mai târziu, între GSP şi firma rusească Stroygazmontazh – contractor general al proiectului Olympia, al cărui beneficiar este Gazprom – avea să se încheie un contract de 269 milioane de dolari pentru construcţia unui gazoduct de 150 km din Dzhubga (Rusia) către Soci.

Referitor la acţionariatul GSP, patronul din acte a fost omul de casă al lui Liviu Luca, paravanul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Cum se ştie deja, Luca este cel care a influenţat, în 2000, privatizarea societăţii UPETROM 1 Mai Ploieşti în favoarea srl-ului Aquafor International din Târgu Ocna, firmă deţinută la rândul ei de o altă societate controlată de Luca, prin FSLI Petrom, Foserco SA. De asemenea, în acţionariatul Foserco au mai apărut off-shore-ul Brighton Capital (Insulele Virgine) şi RPT Oil SRL Constanţa, societate deţinută de RPT Oil Holding SA care, la rândul ei, este controlată de Gabriel Comănescu printr-un alt off-shore din Insulele Virgine, Rimex. Pe de altă parte, legătura directă dintre Gabriel Comănescu şi Liviu Luca a fost chiar oficializată când primul a fost numit director la Petromservice şi membru în Consiliul de Administraţie al Delta Asigurări, societate deţinută tot de firma lui Luca. Stilul sofisticat al lui Vîntu apare şi aici în toată splendoarea sa.

Cât priveşte relaţia lui cu „ostaşii“ Geoană şi Voiculescu, ea s-a menţinut la aceleaşi cote din august 2006 şi, la fel ca atunci, a fost îndreptată exclusiv împotriva intereselor României pe care, dacă n-a reuşit s-o arunce într-un război cu Iranul, a încercat şi încă mai insistă s-o arunce într-un război civil.

Dan Badea