Cum îşi negocia Marius Petcu rata la şpagă: „40.000 cu totu’, da?“

Categorie: BlogrollJustitie

sindicalistul mafiot Marius Petcu

sindicalistul mafiot Marius Petcu

Unul dintre cei mai importanţi capi ai mafiei sindicale din Romånia, Marius Petcu, a fost prins în flagrant, săptămåna trecută, în timp ce primea un rest de mită, de 40.000 de euro, de la omul de afaceri Petre Dorin Scrieciu. Petcu a fost reţinut 24 de ore de procurorii DNA, dar judecătorii au considerat că el poate fi cercetat în stare de libertate, motiv pentru care au respins  propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui corupt al CNSLR-Frăţia şi al Federaţiei Sanitas. Asta nu înseamnă însă că el este nevinovat, aşa cum au lăsat să se înţeleagă atåt nevasta, Claudia, cåt şi avocata acestuia, Alice Drăghici. Cum, în cazul surprinderii în flagrant pentru luare de mită, practica este de a afirma că banii provin dintr-un împrumut, ultimul exemplu fiind cel al senatorului-puşcăriaş Cătălin Voicu, şi în cazul Petcu s-a invocat „împrumutul“. Stenogramele interceptării discuţiilor dintre omul de afaceri Scrieciu şi sindicalistul Petcu sunt însă destul de clare. E şpagă în rate, adică în formă continuată. Cazul este şi el destul de simplu. Petre Scrieciu, proprietarul unei firme de construcţii, electronică industrială şi automatizări (Electronics SRL), i-a solicitat lui Marius Petcu, unul dintre administratorii firmei sindicatelor Sind Romania SRL, sprijinul în obţinerea unor contracte preferenţiale. Ei au negociat pentru aceasta, verbal, un comision de 20% din valoarea contractelor. Aceasta este explicaţia pentru care firma lui Scrieciu, Electronics SRL, a primit în 2009 un contract în valoare de peste 3 milioane de euro cu TVA. Este vorba, conform procurorilor DNA, despre executarea obiectivului „Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere – Snagov“, la preţul de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA. Comisionul sau mita, în acest caz, se ridică la aproximativ 500.000 de euro. Contractul a fost atribuit pe 19 februarie 2009, iar lucrările au început pe 20 iunie acelaşi an, cu termen de finalizare de 24 de luni. Începånd din ianuarie a.c., Marius Petcu a fost pus sub supraveghere de către procurorii anticorupţie care au înţeles mai bine, de la sursă, cum şi cånd prefera să-şi primească mita.
Dacă iniţial s-au înţeles ca omul de afaceri să-şi achite, lunar, 20.000 de euro reprezentând 20 la sută din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, ulterior, la începutul lui 2011, Scrieciu i-a oferit sindicalistului, în locul banilor datoraţi pe o perioadă de timp, o vilă de 200.000 de euro situată în Predeal. Iată cum negociau cei doi, atribuirea de contracte, pentru un comision de un milion de roni.
Petre Scrieciu: După ce vă dau asta, dumneavoastră trebuie să-mi daţi undeva o lucrare cam la cinci milioane de roni!
Marius Petcu: Ce înseamnă asta? De un…
Scrieciu: Cincizeci de miliarde!
Petcu: Nu, de un milion şi ceva de euro? Da, da’ nu ştiu dacă am, mă, una de un milion!
Scrieciu: Îmi daţi din două că nu, nu moare nimeni! Mă rog, e o relaţie pe termen lung, e o relaţie de n-a început ieri…“.

Foamea de bani

petcu 2Vila din Predeal i-a fost dată lui Petcu pe 1 februarie 2011, numai că ea a fost trecută pe numele soţiei acestuia, Claudia Petcu, vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia.

Vila amintită provenea de la o persoană care i-o oferise în schimbul unei datorii mai vechi. Tranzacţia s-a făcut în complicitate cu un notar, cercetat şi el de DNA, care a acceptat subevaluarea imobilului. „(Claudia Petcu) ar vrea să plătească în aşa fel încât să nu fie luaţi mâine-poimâine la întrebări, că ar fi luat vila la două milioane de lei vechi“, îi explica notarului proprietarul vilei. Astfel, vila a fost evaluată la 50.000 de euro, numai că Petcu nu era mulţumit de afacere, el având nevoie de bani lichizi.
Pe 24 martie, ziua flagrantului, Scrieciu şi Petcu s-au întâlnit în zona şantierului din Snagov pentru transferul celor 40.000 de euro, adică ultimele două tranşe restante ale mitei.
Petre Scrieciu: Am reuşit de am făcut rost de nişte bani…
Marius Petcu: Aşa!
Scrieciu: Şi vă dau acum ceva. I-am schimbat în euro că… Patruzeci de mii!
Petcu: Patruzeci de mii totu’, da?
Scrieciu: Aferent lunii decembrie, sunt 4 luni, da? Decembrie, ianuarie, februarie şi martie, da? Deci, 184 de mii ar mai fi. Tre’ să facem o discuţie pe sume.
(…)
Scrieciu: Haideţi, că e relativ simplu aicea! În decembrie eram la zi, aicea, cu hotelul, da?
Petcu: Aha!
Scrieciu: La sfârşitu’ lu’ decembrie eram la zi!
Petcu: Pe decembrie nu mi-ai mai dat!
Scrieciu: Deci, v-am dat patruzeci, mai sunt 43.238!
Petcu: O şi… Deci, deci tu pe genu’ ăsta de, de, de compensare mergi!
Scrieciu: Dacă vreţi vă dau în lei, da’ ziceaţi că vreţi euro!
(…)
Scrieciu: Păi, eu, eu nu ştiu… Deci eu nu mai am posibilitatea să… O duc rău, ştiţi, cu banii! Nu pot să mai investesc nimic!
Petcu: Petrică, tu m-ai băgat în chestia aia! Tu crezi că eu aveam chef să-i cumpăr lui Mustaţă?“.

După cum se poate observa din discuţii, deşi omul de afaceri căruia i-a plasat contractul de la Snagov se plânge că nu prea are bani, liderul sindical ale cărui conturi sunt suprapopulate cu bani obţinuţi prin „sudoarea frunţii“ lui de fost asistent medical este neiertător. Mai ales că, vorba lui, i-a făcut „nişte avansuri“ datornicului.
Petre Scrieciu: Gândiţi-vă că numai situaţia asta de lucrări e de patru miliarde! Care o fac la dumneavoastră! Da?
Marius Petcu: Păi, nu ştiu, eu nu pot să fac cu tine decât angajamente verbale. Deci, tu zici că în aprilie vom reuşi, când noi acum suntem…? Iau în calcul şi compensarea, dar tu trebuie să iei în calcul faptu’ că ţi-am făcut nişte… avansuri, ţi-am dat…
Scrieciu: Da, ok, ok!“

Petcu – terfelit de foştii săi colegi de la Realitatea

Discuţiile reproduse nu sunt cu nimic mai prejos decât cele purtate de Jimmy Hoffa cu cei pe care îi taxa, la fel, pentru protecţie sau pentru contracte preferenţiale. Şi el a fost arestat pentru luare de mită, cum, la fel, şi el gestiona fondurile sindicatelor.
Interesant este că, ieri, postul TV al lui Sorin Ovidiu Vîntu a declanşat un atac surprinzător asupra lui Petcu, fost administrator al câtorva dintre firmele mogulului, într-un material prin care angajaţii lui Vîntu au arătat, cu fragmente din stenogramele ataşate la dosarul sindicalistului, că „Petcu a negociat mita ca la piaţă“. Ca urmare a acestui gest, lipsa de caracter a patronului RTV iese destul de clar în evidenţă. Să-l ataci cu atâta vehemenţă pe unul dintre oamenii pe care i-ai folosit din plin în tot soiul de operaţiuni economico-financiare, dar şi în diversiuni de stradă, e o dovadă concretă că ai o problemă gravă în ceea ce priveşte caracterul.
Pe de altă parte, siguranţa afişată până acum de Marius Petcu, care i-a permis să pună mâna pe şpagă în plină campanie antişpăgari, se datorează convingerii sale că nu i se poate întâmpla nimic. Fin al lui Mitrea şi naş al lui Mugurel Surupăceanu, tovarăş al celuilalt sindicalist de tip „Hoffa“, Liviu Luca, dar şi fost angajat al lui Sorin Ovidiu Vîntu la două dintre firmele sale (Realitatea Media SA şi Global Video Media SA), Marius Petcu este unul dintre simbolurile mafiei sindicale. Alături de alţi administratori de la Global Media SA, el se află deja în atenţia fiscului pentru o evaziune fiscală de 1 milion de lei, făcută prin intermediul acestei societăţi a lui SOV, firmă controlată de PSV Company SA (fosta Petromservice) şi folosită la sifonarea banilor din Realitatea Media SA. De asemenea, în calitatea sa de administrator al societăţii Realitatea Media SA, el a mai făcut obiectul unei investigaţii din partea inspectorilor ANAF care au descoperit că firma lui Vîntu a prejudiciat statul cu peste 6,2 milioane de lei. Ulterior, ANAF i-a sesizat printr-o adresă oficială pe procurorii anticorupţie cu privire la evaziunea fiscală de care sunt responsabili administratorii lui Vîntu, adică sindicaliştii Marius Petcu, Liviu Luca, Iacob Baciu şi Dumitru Costin.

Specialist în trafic de influenţă

Implicarea lui Petcu în favorizarea interesată celor care ştiu cum să-l motiveze este destul de veche, iar presa a semnalat deja aspecte concrete ale acestui tip de trafic de influenţă. Anul trecut, spre exemplu, revista „Kamikaze“ a prezentat cazul unei societăţi abonate la contracte cu instituţii din domeniul medical, firma copleşită de contracte fiind, oficial, a partenerului de afaceri al lui Marius Petcu. Este vorba despre societatea Renamed Farma, care aparţine soţilor Dan şi Sofia Steluţa Duţescu, parteneri de afaceri cu Petcu în alte patru implicate tot în domeniul controlat de sindicalistul corupt Marius Petcu: Renamed Medical Service, Renamed Nefrodiamed, Renamed Nefrodial şi Renamed Dialcar. Contractele câştigate de firma tovarăşului de afaceri al sindicalistului Petcu, în perioada 2008-2010, care s-au ridicat la 7 milioane de lei, aveau ca obiect „furnizarea de materiale pentru dializă sau întreţinerea de aparatură medicală“. Lista licitaţiilor câştigate de partenerul sindicalistului, în perioada arătată, este destul de consistentă: „Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, Spitalul General Căi Ferate Drobeta Turnu Severin, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei», Spitalul General CF Ploieşti, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea, Spitalul Judeţean Deva şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila»“.

Considerat cel mai bogat sindicalist, după ce în 1990 era un pârlit de asistent medical angajat apoi în lupta sindicală, Marius Petcu se menţine pe primul loc deoarece Liviu Luca, mâna dreaptă a lui Sorin Ovidiu Vîntu, încă nu şi-a depus declaraţia de avere. Preşedinte al celei mai mari confederaţii sindicale, Petcu deţine controlul celei mai mari părţi a masei de manevră proletare, fiind preşedintele CNSLR-Frăţia, cea care controlează cea mai mare felie (36,87%) din tortul reprezentat de patrimoniul fostei UGSR. Aşadar, el a şi fost recompensat pe măsură, veniturile din 2009 fiind de 504.000 de lei (cinci miliarde lei vechi), adică 10.000 de euro lunar! Veniturile provin, conform declaraţiei sale de avere, de la Federaţia Sanitas (129.898 de lei), CNSLR-Frăţia (86.781 de lei), IESS (8.700 de lei), OAMMR (82.354 de lei), SIND Romania (14.383 de lei) şi, evident, Realitatea Media SA (35.432 de lei). A mai câştigat pentru „Implementare proiecte“ cu finanţare europeană la CNSLR-Frăţia încă 147.000 de lei. Nevastă-sa, Claudia, este vicepreşedinte al CNSLR-Frăţia şi secretar general la Sanitas, funcţii care i-au adus şi ei 87.000 de lei, dar şi proiecte cu finanţare europeană în valoare de 61.600 de lei. Este posesor al unei uriaşe averi, compusă din cinci terenuri ce totalizează 13.658 de metri pătraţi de intravilan (Ilfov şi Bucureşti) şi 7,9 ha teren agricol în Ilfov, un apartament în Bucureşti, o vilă de 267 mp în Ilfov şi o alta de 190 mp în Bucureşti, un autoturism Toyota, o motocicletă şi un ATV, bijuterii şi tablouri de 20.000 de euro, 325.000 de euro şi 10.000 de dolari deţinuţi împreună cu soţia în conturi bancare, este acţionar în cinci firme, dar şi administrator la societatea care are în folosinţă casele de odihnă şi tratament ale fostei UGSR, SIND Romania. Undeva în aceste conturi se ascund şi banii primiţi de la Petre Scrieciu, asta în cazul în care mita primită n-a fost pusă la saltea. Declaraţia de avere a lui Petcu are însă o ciudăţenie care spune multe despre relaţia lui cu Liviu Luca. Astfel, acolo apare o „atenţie“ de 180.000 de euro primită în 2007 de la PSV Company (fosta Petromservice), cu titlu de datorie pe termen lung (15 ani). În realitate, aşa cum ne-a declarat lichidatorul PSV Company, „datoria“ este de fapt echivalentul lucrărilor de construcţie a vilei lui Petcu, din Bucureşti, lucrări realizate în perioada 2007-2008 de firma cuplului Vîntu-Luca. Cum am arătat însă, mai sus, sentimentele lui Vîntu faţă de Petcu s-au schimbat radical. Să fie din cauza faptului că liderul celei mai mari confederaţii sindicale din România n-a reuşit să-şi ţină promisiunea de a scoate în stradă suficienţi bizoni cât să ducă la schimbarea, în câteva luni – cum promitea bandiţelul, la emisiunea unui ciutac -, a preşedintelui Traian Băsescu?

Dan Badea