Iată încă un motiv pentru care îl susţin pe Traian Băsescu!

Categorie: BlogrollSecuritate nationala

 

traian-basescu-26

Presedintele Traian Basescu a fost invitat joi seara la Televiziunea Romana intr-o editie speciala in care principalele teme abordate au fost sansele Romaniei de a fi admisa in Spatiul Schengen, noul acord cu FMI si situatia politica interna.

Seful statului a explicat ca isi asuma un eventual esec in cazul Schengen pentru ca institutiile cu adevarat responsabile, cum ar fi CSM sau Parlamentul, „s-au pitit in transee” si refuza sa si-l asume, desi „judecatorii refuza sa judece” sau Parlamentul blocheaza dosarele de mare coruptie, Nastase si Ridzi.

In acelasi timp insa, Traian Basescu a lansat un atac foarte dur la adresa „directoratului UE”, care cupleaza in mod ilegal si incorect aderarea la Schengen de Mecanismul de Cooperare pe justitie. El a atacat in special Franta, care a facut erori „penibile”, acuzand Romania ca nu are tratat de frontiera cu R. Moldova, si a spus ca in aceste conditii din titulatura MCV ar trebui scos cuvantul „cooperare” si introdus termenul „blocare”.

Presedintele a subliniat ca amanarea intrarii nu are efect major asupra romanilor din punct de vedere economic, ci creeaza un precedent extrem de periculos, de neacceptat, in care statele puternice din UE isi permit sa faca abuzuri in fata tarilor mai mici.

Traian Basescu a mai atacat extrem de violent pozitiile politicienilor romani care au dat de inteles ca Romania ar trebui sa abordeze economic aceasta situatie si sa ofere partenerilor europeni anumite contracte in schimbul neamanarii aderarii. Seful statului a afirmat raspicat ca „practicile din timpul Guvernului Nastase nu se vor repeta niciodata” cat timp este el presedinte, si a reamintit achizitionarea inutila de fregate, contractul Bechtel sau privatizarea Petrom, facute pentru a ajuta intrarea Romaniei in NATO si UE, in detrimentul intereselor sale economice. In acest context, Traian Basescu a facut aluzie la o retehnologizare a centralei nucleare de la Cernavoda in favoarea Frantei. „Aiasta nu se poate!”, a spus foarte ferm seful statului, punctand ca aceasta nu este diplomatie.

Concluzia pe aceasta tema a fost ca amanarea aderarii ar fi o discriminare la adresa romanilor si ca Bucurestiul „se va bate pana la capat” pentru atingerea acestui obiectiv. „Nu ne vom ascunde ca ramele, asa cum ni se recomanda”, a spus Basescu.

In ceea ce priveste situatia politica interna, seful statului a spus ca vede coalitia de guvernare din ce in ce mai unita, ca congresele PD-L si UDMR din aceasta primavara se vor desfasura „in liniste” si a subliniat ca, in opinia sa, mandatul premierului Emil Boc va fi, la un moment dat, reevaluat corect, pentru ca acesta este cel care a „schimbat institutiile lui Iliescu” si a modernizat statul, lucru pe care fostul premier liberal Tariceanu nu a fost capabil sa il faca, cedand la „stres”.

Basescu a ironizat alianta PNL-PC si a subliniat ca este un lucru foarte bun „unirea stangii din Romania”, remarcand faptul ca si in PE liberalii au abordari de stanga, la fel ca si in tara. In plus, el a reamintit ca PNL a dat PDL afara de la guvernare pentru a se apropia si a guverna cu PSD.

In ceea ce priveste situatia economica si acordul cu FMI, presedintele a afirmat inca o data ca acesta este absolut necesar sa fie continuat, din cauza „incertitudinilor” din economia internationala si a precizat ca in 2011 disponibilizarile se vor mai face doar in domeniile in care nu s-au facut inca. „Nu va curge lapte si miere in 2011”, dar „va fi putin mai bine decat in 2010, va asigur”, au fost concluziile finale.(…)

Citeşte continuarea aici

Camelia Badea,  www.ziare.com