Şereş: „Voiculescu e dement!“

Categorie: BlogrollJustitiePresaPRESA "LA COMANDĂ"

Fost ministru al Economiei în guvernul Tăriceanu şi protejat al lui Dan Voiculescu, Ioan Codruţ Şereş îşi dezamăgeşte crunt, dar în mod secret, binefăcătorul. Pentru legătura extra-profesională pe care ar fi avut-o cu secretara Roxana, relaţie ajunsă la urechile lui Felix, care îi cere explicaţii, Şereş uită de maniere şi, într-o discuţie confidenţială cu naşul Sebastian Ghiţă, consemnată în stenogramele aflate la dosarul 6594/2/2010, aflat pe rolul Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie, izbucneşte: „Voiculescu e dement deja! E dement şi dus cu mintea!“.
Ce l-a determinat pe proaspătul însurăţel să-şi afurisească şeful cel mare? Ca să aflăm, ne întoarcem cu o stenogramă în urmă unde, într-o discuţie telefonică privată, Voiculescu îşi informează argatul, ministru pe atunci, că secretara Roxana, fată de încredere, a dat o declaraţie „foarte amplă“ în care, printre altele, spune că între ea şi Şereş au fost şi alte relaţii decåt cele profesionale. Amantlâcul sugerat astfel l-a scos aşa de tare din sărite pe ministru încåt a uitat că, trei zile mai devreme, pe 27 noiembrie 2006, fusese de acord să declare presei că Felix îi era ca un părinte. „Dacă (ziariştii – n.red) te întreabă de mine (să spui că – n.red) «domn’e, domnul Voiculescu este pentru mine un al doilea părinte»“.

Pornirile nervoase ale lui Şereş faţă de stăpånul Felix, care nici măcar nu crezuse zvonurile privind relaţia cu secretara de la minister („a înnebunit lumea!“ – spunea Voiculescu), au fost însă aşa de bine ascunse încåt el a devenit astăzi preşedintele Consiliului de Administraţie al postului tv Antena 1 şi membru în CA la Antena 3. Ca într-o cumetrie bine regizată, naşul său Sebastian Ghiţă, căruia i se confesa nervos în urmă cu patru ani, a devenit şi el, culmea!, şeful televiziunii lui Vîntu.

Cumetria de la biserică s-a mutat la televiziuni. Avem astfel, prin rudenia sfinţită (un fel de-a spune!) dintre şefi, o nouă explicaţie a asemănării politicii editoriale a celor două posturi TV siameze, Realitatea şi Antena 3.

Naşu Ghiţă

Naşu Ghiţă

Pe de altă parte, din stenograma pe care o prezentăm astăzi mai rezultă şi implicarea directă a lui Sebastian Ghiţă în politica Partidului Conservator, precum şi apropierea de Cancelaria primului-ministru Tăriceanu.  El era, în realitate, unul dintre beneficiarii acestei politici, ministerul condus de finul Şereş dându-i, cum se ştie, numeroase contracte de milioane de euro.
Ghiţă îi relatează lui Şereş cum a decurs discuţia dintre Tăriceanu şi Voiculescu în chestiunea retragerii „soluţiei imorale“ de la guvernare. El ştia amănuntele discuţiei de la Vlad, posibil Vlad Moisescu, consilier de stat şi coordonatorul Corpului de consilieri ai premierului Tăriceanu. De ce i se confesase Vlad lui Ghiţă? Pentru că schimbarea lui Şereş din fruntea Ministerului Economiei însemna înlocuirea unui grup de interese care căpuşase ministerul cu un altul. Vlad (Moisescu) era îngrijorat de noua perspectivă şi tocmai de aceea i se confesase unuia dintre membrii grupului de profitori, patronul Asesoft. „Lu’ Vlad şi găştii ar trebui să le fie mai frică de treaba asta decât mie!“ Frica avea să fie însă, curând, depăşită. Mâna dreaptă a lui Tăriceanu, adică Vlad Moisescu, rămânea pe mâini bune. Locul lui Şereş avea să fie luat de Varujan Vosganian, un brav slujitor al intereselor liberale. Singura diferenţă a fost doar că grupul de profitori avea să treacă din curtea lui Voiculescu în cea a lui Vîntu. Cum se ştia şi avea să se dovedească, o dată în plus, Vosganian a fost un soldat credincios al lui Vîntu, el aprobând dintr-o trăsătură de condei celebra returnare ilegală de TVA care a băgat în conturile grupului SOV 62 milioane de euro.

Ghiţă – curea de transmisie între Tăriceanu şi Şereş
01.12.2006, ora 15.16

Ioan Codruţ Şereş: Da?
Sebastian Ghiţă: Codruţ? Pe mine m-a sunat Vlad acum.
ICŞ: Aşa?
SG: Şi mi-a zis că a fost domn’ profesor pe la Tăriceanu şi zice că au avut o discuţie care ducea spre temporizarea lucrurilor, nu spre agitarea lor. Că ăsta zice: băi, i-a spus chiar Tăriceanu, zice: bă, da’ cu Codruţ ce ai? Că pe fond e un moment foarte dificil şi delicat.
ICŞ: Îhî.
SG: Deci asta e ce mi-a zis Vlad acum. Şi el zice: bă…
ICŞ: În ce sens ce are cu mine?
SG: Păi, ce are cu tine, în sensul de ce să propună retrageri de la guvernare şi alte minuni d-astea, de ale lui.
ICŞ: Da, nu ştiu.
SG: Şi Vlad…
(…)
SG: Da, legat de duminică. Eu te-am sunat şi din cauză, m-a sunat Florin şi zice: bă, Sebi, eu ce fac duminică? Mă mai răscol odată? Stau cuminte, tu ce părere ai? Zi-mi şi mie ce fac?
ICŞ: N-am nicio părere, că m-aţi luat din oală.
SG: În ce sens te-am luat din oală?
ICŞ: Păi, asta, ce-mi spuneţi de duminica asta.
SG: Păi, deci duminică acum din Liga Aleşilor Locali, lucrurile s-au transformat în ceva mai amplu.
ICŞ: Nu ştiu, ştiu că avem Biroul Politic.
SG: Biroul Politic, da. E adevărat. Uite, o să-l sun pe Făină să vadă de exemplu ce se întâmplă duminică.
(…)
SG: Da, nu, nu, de la Voiculescu.
ICŞ: A venit azi cu alte bâzdâgănii la telefon că nu ştiu, că a făcut nu ştiu ce declaraţii Roxana şi că sunt încurcat cu Roxana sau că am fost încurcat cu Roxana.
SG: Ei, mai dă-l în p…a!
ICŞ: Nu ştiu cine dracu’ îi spune prostiile astea.
SG: Nu le-ai zis: mai lăsaţi-mă, mă, dracu’ în pace! Aţi înnebunit?
ICŞ: Nu, i-am spus, i-am spus.
SG: Băi, oameni buni.
ICŞ: Nu, da’ asta el mi-a zis, asta m-a deranjat.
SG: Ştiu, am înţeles. Da. Nu i-ai zis: hai, doamne, şi?
ICŞ: I-am spus.
(…)
ICŞ: Da, că aşa se vorbeşte şi aşa e. Zic: domnu’ profesor… Nu, da’ mă deranjează deja că e dement deja!
SG: Da, da, fii atent!
ICŞ: E dement şi dus cu mintea!

Şereş: „Lu’ Vlad şi găştii ar trebui să le fie mai frică de treaba asta decât mie!“
(…)
SG: Da, hai să vedem! Ne auzim mai târziu că eu n-am avut tupeul să deschid gura până când nu m-a sunat Vlad acum şi mi-a zis: bă, uite care e trendul.
ICŞ: Da. Da’ pe celălalt nu l-ai întrebat, pe Vlad?
SG: Bă, nu, Vlad mi-a zis: bă, nouă nu ne convine deloc. Una: nu ne convine că pe fond, Codruţ, e cea mai bună soluţie acum; doi: e rău şi pentru Codruţ; trei: e rău şi pentru noi; patru: e rău în toate felurile, oricum o să dăm, tot nu le convine.
ICŞ: E de rău.
SG: Deci nouă nu ne convine să plece Codruţ de acolo, orice ar fi.
ICŞ: Da, lu’ Vlad şi găştii ar trebui să le fie mai frică de treaba asta decât mie!
SG: Da, păi le şi e. N-auzi că m-a sunat el?
ICŞ: Deci, nu de chestia de duminică, de chestia din ziar.
SG: Da, eu ştiu ce zici tu. Nu mai îmi zice, că înţeleg foarte bine. Ştiu foarte bine.
ICŞ: Nu, nu mi-e frică, da’ lor…“

Dan Badea