Liviu Luca, mărturie mincinoasă în dosarul de favorizare a infractorului Nicolae Popa

Categorie: BlogrollJustitiePresaPRESA "LA COMANDĂ"

Declaraţia de martor a lui Liviu Luca, din dosarul de favorizare a infractorului Nicolae Popa, pare a fi dată de cineva care suferă de amnezie sau de demenţă presenilă.

luca

Întrebat despre transferul celor 3 milioane de euro, de anul trecut, din contul offshore-ului Elbahold Ltd, controlat oficial de către el, în cel al Comac Ltd, controlat, tot oficial, de către Octavian Ţurcan, Luca bate cåmpii. El minte cu neruşinare contrazicånd evidenţa şi chiar documente oficiale eliberate de instituţii respectabile.

Deşi controlează o firmă din care a transferat 3 milioane de euro în contul altei firme, el spune că n-a făcut acel transfer, ci altul, adică ar fi transferat banii nu în contul firmei, ci, atenţie!, în contul băncii în care firma are contul creditat cu suma amintită

Mai departe, deşi a avut relaţii direct vreme de mulţi ani cu firma Comac, ba chiar a transferat cu månuţa lui 3 milioane de euro în contul acestei firme, fiind singurul cu drept de semnătură, el spune că nu-şi aminteşte dacă a derulat operaţiuni financiare cu Comac. Asta după ce, culmea!, aceeaşi Comac a fost desemnată să se ocupe, în 2003, cu managementul Petromservice.

Martor de profesie, el avånd această calitate şi în dosarul spionilor, Liviu Luca minte cum respiră. Cum mărturia mincinoasă încă este pedepsită de Codul penal romånesc, e de aşteptat ca un organ din cele desemnate cu respectarea legii să se autosesizeze măcar la una dintre numeroasele minciuni înşirate de Liviu Luca în declaraţia sa de martor dată în faţa procurorului Marius Iacob.

03-facs2a_mare

 

03-facs2b_mare

 

03-facs4a_mare

03-facs4b_mare

Iată, mai jos, demontată punct cu punct, declaraţia mincinoasă dată pe 9 septembrie 2010, în faţa anchetatorului, de către paravanul ploieştean al lui Sorin Ovidiu Vîntu:

Declaraţie de martor

„Am luat la cunoştinţă că urmează să fiu ascultat pentru dovedirea următoarelor fapte sau împrejurări: transferul sumei de 3 mil. euro din contul firmei ELBAHOLD LTD Cipru în contul firmei COMAC LTD Cipru.

1. În anul 2003 am înfiinţat în Republica Cipru, ca singur asociat, firma Elbahold Ltd, cu sediul în Nicosia. Fiind singur asociat, doar eu am drept de semnătură pentru operaţiunile bancare derulate prin intermediul acestei firme.“

Minte. După ce declară că doar el are drept de semnătură „ca unic asociat“ al firmei Elbahold, încă din 2003, revine ulterior şi afirmă că a căpătat acest drept pe 30 septembrie 2009. În realitate, el este paravanul lui Sorin Ovidiu Vîntu, acesta fiind şi motivul pentru care începând din 2003 au mai fost şi alte persoane cu drept de semnătură în numele Elbahold.

„2. În anul 2004, din câte îmi amintesc am contractat un împrumut de 10 mil. euro de la MARFIN LAIKI BANK cu sediul în Nicosia. Scopul acestui împrumut a fost majorarea capitalului social la PETROM SERVICE unde sunt acţionar majoritar.“

Posibil.

„3. La data de 02.10.2009, din câte reţin, am transferat suma de 3 mil. euro din contul ELBAHOLD LTD în contul MARFIN LAIKI BANK, pentru a achita o parte din împrumutul menţionat mai sus.“Minte. El a transferat într-adevăr , din contul Elnahold Ltd, 3 milioane de euro, pe 2.10.2009, dar nu în contul Marfin Laiki Bank, ci în contul deţinut la această bancă de firma Comac Limited. La data transferului, în contul Comac mai exista suma de 1.230,25 euro. Ulterior, pe 2 noiembrie 2009, la ordinul lui Sorin Ovidiu Vîntu, din acest cont a fost transferată suma de 50.190 euro în contul firmei indoneziene controlate de Nicolae Popa, PT Caascorm Int Trading.

Extras de cont Elbahold. Pe 2.11.2009, din contul Elbahold au fost transferaţi, în contul Comac Ltd, 3 milioane euro

Extras de cont Elbahold. Pe 2.11.2009, din contul Elbahold au fost transferaţi, în contul Comac Ltd, 3 milioane euro

„Potrivit  probelor obţinute la data de 23.08.2010 s-a stabilit cu certitudine că transmiterea sumelor de bani s-a realizat în baza dispoziţiilor inculpatului Sorin Ovidiu Vîntu, prin contribuţia inculpatului Octavian Ţurcan, prin transfer bancar, din contul COMAC LIMITED Nicosia deschis la banca Marfin Popular Bank Public Co Ltd Cipru, în contul societăţii comerciale PT CAASCORM INT. TRADING înregistrate în Indonezia deschis la Bank Central Asia, Sucursala Kuta, Bali, Indonezia la care condamnatul Popa Nicolae are acces“ – se arată în motivarea arestării lui Sorin Ovidiu Vîntu din septembrie 2010.

„4. Ştiu că există în Republica Cipru, în Nicosia, firma COMAC LIMITED, care e posibil să aparţină lui Sorin Ovidiu Vîntu. Nu-mi aduc aminte dacă am derulat operaţiuni financiare cu această firmă.“

Minte. Nu poate afirma că firma e posibil să aparţină lui SOV, câtă vreme el tocmai transferase o sumă uriaşă de bani în contul acestei societăţi. Pe de altă parte, nu poate spune că nu-şi aminteşte dacă a făcut operaţiuni financiare cu o societate pe care o capitalizase cu cele 3 milioane de euro. Mai mult, aceeaşi firmă, Comac Limited, a fost cea care a asigurat, începând cu octombrie 2003, conform hotărârii AGEA Petromservice din 20.10.2010managementul Petromservice SA din Ploieşti, după ce controlul acelei firme fusese preluat de Elbahold Limited.

03-facs3_1

Şi dacă asta nu-i suficient, reamintim că firma Elbahold a deţinut 50% din capitalul social al Comac Limited, alături de Fercell Ltd, conform documentelor depuse de Realitatea Media SA, în urmă cu câţiva ani, la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

In august 2004, Comac era controlată de Elbahold si Fercell ltd, iar Liviu Luca nu aparea actionar la Elbahold

In august 2004, Comac era controlată de Elbahold si Fercell ltd, iar Liviu Luca nu aparea actionar la Elbahold

„5. Sunt în relaţii de prietenie de mulţi ani cu Sorin Ovidiu Vîntu. Acesta nu mi-a cerut nicoiodată să fac vreun transfer de bani la firmele lui sau în conturile unor persoane fizice.“

Minte. Tocmai am arătat că el a transferat 3 milioane de euro în contul firmei controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, conform procurorilor de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General.

„6. Nu-l cunosc pe Popa Nicolae despre care am auzit doar din presă.“

Minte. E greu de crezut că nu l-a cunoscut pe Nicolae Popa, dacă luăm în calcul faptul că sindicatul condus de Liviu Luca, FSLI Petrom, a ridicat de la FNI 33 miliarde de lei până în mai 2000, adică de peste trei ori mai mult decât suma depusă. 

Liviu Luca retragea 32,2 miliarde de lei de la FNI, in 2000. Profitul era de peste 220%!

Liviu Luca retragea 32,2 miliarde de lei de la FNI, in 2000. Profitul era de peste 220%!

Nicolae Popa era atunci – aşa cum au declarat atât el cât şi Sorin Vîntu- administratorul banilor de la FNI ai lui SOV, prietenul lui Luca. Popa deţinea, la acea dată, şi funcţia de director general al Gelsor, după ce fusese unul dintre administratorii SOV Invest.

7. Pe Octavian Ţurcan îl cunosc de 4-5 ani însă nu am făcut afaceri cu el.

Minte. Oficial, Octavian Ţurcan este cel care controlează direct societatea Comac Limited, în contul căreia a făcut transferul menţionat, ca deţinător unic de drept de semnătură. Pe de altă parte, cel care s-a acupat de toate formalităţile privind acordarea lui Liviu Luca a dreptului unic de semnătură în bancă, în favoarea Elbahold Limited, a fost chiar Octavian Ţurcan. Documentul prin care a fost depus specimenul de semnătură al lui Liviu Luca, în Marfin Popular Banc Public Co Ltd, a fost semnat şi de Octavian Ţurcan, patronul Ranohold Limited, adică al firmei care s-a ocupat de aceste formalităţi.

Specimenul de semnătura al lui Liviu Luca, de la Elbahold, depus la Marfin Popular Bank Public Co Ltd

Specimenul de semnătura al lui Liviu Luca, de la Elbahold, depus la Marfin Popular Bank Public Co Ltd

 

Semnătura din dreptul societăţii Ranohold este a lui... Octavian Ţurcan

Semnătura din dreptul societăţii Ranohold este a lui… Octavian Ţurcan

În dreapta jos se poate observa, din nou, semnătura lui Octavian Ţurcan

În dreapta jos se poate observa, din nou, semnătura lui Octavian Ţurcan

Pe de altă parte, Ranohold Limited este acţionarul unic al societăţii Fercell Limited care, la rândul ei, este acţionar unic al societăţii Comac Limited. Aşadar, acţionariatul Comac, construit pe principiul foilor de ceapă, îl are la vedere pe Ţurcanu deşi, în realitate, controlul firmei este deţinut, conform procurorului Marius Iacob, de Sorin Ovidiu Vîntu.

8. Niciodată nu am transferat sume de bani în Indonezia.

Posibil. Nici eu n-am transferat.

9. Pe Nipomici Ghenadie l-am cunoscut în perioada în care am fost în Consiliul de Administraţie al Postului TV Realitatea. Nu am făcut afaceri cu Nipomici Ghenadie.

Minte. Dincolo de afacerea Realitatea Media, în care Nipomici şi Luca chiar au schimbat între ei fluide (financiare, desigur), firmele reprezentate de cei doi au făcut numeroase afaceri împreună. Spre exemplu, în urmă cu cinci ani, când Comac Limited era controlată de firma deţinută de Luca, Elbahold (50%), şi de cea deţinută de Ţurcan, Fercell Limited (50%), acesta era acţionar în GM Invest, alături de soţii Ghenadie şi Tatiane Nipomici. Mai mult, Ghenadie şi Comac au mai fost acţionari comuni în X-Oil Grup din Ploieşti până când acţiunile lui Ghenadie au fost cumpărate (asta nu înseamnă afacere?) de firma lui Liviu Luca, Petromservice.

10. Denumirile de FERCELL şi STONECOM nu îmi spun nimic, ca firme.

Minte. Firma Elbahold Limited, a lui Liviu Luca, şi-a vândut tocmai către Fercell Ltd acţiunile deţinute la Comac Limited.

luca vantu

11. Nu ştiu dacă Sorin Ovidiu Vîntu îl ajuta cu bani pe Popa Nicolae, despre care am aflat din presă că fusese condamnat în dosarul FNI şi că este fugit din ţară.

Minte. Până şi portarul de la sediul ziarului „Curentul“ ştie că Vîntu îl întreţinea pe Nicolae Popa în Indonezia.

12. Nu ştiu exact câte firme deţin în PETROM SERVICE.

Dacă nu are Alzheimer, minte.

13. E posibil să mai deţin o firmă în Republica Cipru, însă nu îmi amintesc denumirea.

La fel, dacă nu are o formă avansată de demenţă presenilă, minte.

Declaraţia a fost luată între orele 19.50 – 20.30

14. Mai adaug faptul că la firma ELBAHOLD LIMITED am drept exclusiv de semnătură de la data de 30.09.2009.

Corect. E singura afirmaţie corectă din declaraţia lui Liviu Luca.

Mărturia mincinoasă (art. 260 – Cod Penal)
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.
Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.

Dan Badea