În numele Coaliţiei GRIVCO, Vrabie şi Alistar vor să controleze aripa civică din CNI şi CSM

Categorie: coruptie politicaJustitiePresaPRESA "LA COMANDĂ"presiuni justitieSecuritate nationala

ONG-urile pot trimite la Senat, până vineri, proprii candidaţi pentru Consiliul Naţional de Integritate

Duetul Vrabie-Alistar

Duetul Vrabie-Alistar

Doi executanţi fideli ai ordinelor coaliţiei Grivco, anchetaţi deja pentru diverse fapte penale, vor să preia toate atribuţiile societăţii civile pe linie de justiţie şi integritate în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice. Este vorba despre celebrii „siamezi“ Codru Vrabie şi Victor Alistar, şefuleţi ai organizaţiei anti-româneşti Transparency International Romania. Primul, cel cu nume de păsărică, doreşte să controleze din nou Agenţia Naţională de Integritate (ANI), via Consiliul Naţional de Integritate (CNI), iar celălalt trage sforile pentru a prinde un loc în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Penalul Vrabie pare a fi, deocamdată, tot ceea ce are mai bun societatea civilă românească, aripa PSD-PNL, care l-a desemnat pe individ să o reprezinte, pentru încă un mandat de trei ani, în conducerea CNI.

Deoarece pe 9 octombrie expiră mandatul prelungit al membrilor CNI, instituţiile vizate au înaintat deja Comisiei juridice a Senatului, spre analiză, dosarele reprezentanţilor conveniţi. Aşa se face că, marţi, singurul specimen „civil“ era păsăroiul Grivco, Vrabie. Societatea civilă mai are însă, până vineri, data-limită până la care mai pot fi depuse dosare, şansa de a desemna un om integru şi suficient de serios care s-o reprezinte în instituţia care monitorizează ANI. Asta cu atât mai mult cu cât funcţia este generos retribuită cu aproximativ 2.000 de lei pe şedinţă. Altfel, pentru încă trei ani, mafia PSD-PNL va continua să deţină încă un fotoliu, peste cele deja alocate, în CNI, prelungind conflictul deschis dintre argaţii tripletei Ponta-Antonescu-Voiculescu şi conducerea ANI.

Pe de altă parte, dosarul penal care-i vizează pe Vrabie şi Alistar, referitor la falsul în declaraţii, a fost declinat la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General şi s-ar putea să producă surprize. La fel, în urmă cu câteva luni, Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil solicitarea ANI, din iunie 2009, de revocare din funcţie a lui Codru Vrabie. Lui i s-a reproşat atunci solicitarea de informaţii din interiorul ANI despre verificările Agenţiei cu privire la declaraţiile de avere şi interese ale siamezului Alistar.

Pericolul pentru democraţie reprezentat de cuplul Vrabie-Alistar este deja o certitudine. Amândoi reprezintă interesele mafioţilor din PSD şi PNL, alături de alţi „civili“ mai mult sau mai puţin coloraţi politic, precum Mircea Toma, Cristian Pârvulescu sau Valerian Stan, stăpâni peste ONG-uri care sunt asmuţite periodic împotriva democraţiei. În ultimii ani, au fost cel puţin trei situaţii în care „civilii“ amintiţi, oameni de curte ai PSD-PNL, s-au coalizat împotriva unor iniţiative democratice. Este vorba despre operaţiunile „Opriţi codurile“, „Anulaţi referendumul“ şi „Salvaţi-i pe şantajiştii Roşca Stănescu – Bogdan Chirieac“. Scandalul care l-a scos din anonimat pe vrăbioiul din CNI a fost declanşat în urma apariţiei în cotidianul nostru a stenogramelor discuţiilor dintre şeful ANI, Cătălin Macovei, şi şantajiştii Stănescu-Chirieac.

Deşi era pentru prima dată când doi derbedei de presă erau surprinşi în flagrant, şantajând un înalt funcţionar al statului, derbedeii din fruntea ONG-urilor controlate de mafie s-au coalizat împotriva celui care a făcut posibilă acea dezvăluire, dar şi a jurnalistului de la „Curentul“ care a dat-o publicităţii, Dana Iliescu. Ei au constituit atunci Alianţa pentru Statul de Drept – formată din Active Watch-Agenţia de Monitorizare a Presei (Mircea Toma), Asociaţia Pro Democraţia (liberalul Cristian Pârvulescu), Centrul de Resurse Juridice  (înfiinţat de Soros şi condus de Valerian Stan) şi Transparency International Romania (Victor Alistar, penalul dat afară de la Primăria Capitalei după venirea lui Traian Băsescu), la care a aderat şi Alianţa Civică.

Cartelul lui Alistar, astfel constituit, a cerut apoi, zgomotos, convocarea de urgenţă a CNI şi demiterea şefului ANI. Tot atunci a apărut un document în care Vrabie solicita şi sancţionarea colegei Dana Iliescu, după ce, afirma el, dezvăluirea şantajului la adresa lui Macovei nu reprezenta un act de „jurnalism“. Surprinzător, verificând cine este individul, am descoperit legăturile trainice dintre cei doi soldaţi politici ai mafiei PSD-PNL, atât între ei, cât şi cu alţii de aceeaşi teapă.

Consi(g)lierul lui Bogdan Olteanu, infiltrat în CNI

Vrabie

Razvan (din)Codru Vrabie

Astfel, am descoperit că Răzvan Codru Vrabie (foto dreapta) a fost, în 2007, după numirea în CNI, consilier la cabinetul şefului Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, iar ulterior relaţiile lui cu acest partid au devenit extrem de strânse. El era şi membru în consiliul director al Transparency International Romania (TI-Ro), organizaţie al cărei director executiv era şi este oportunistul Victor Alistar, un navetist pe ruta PSD-PNL. Aceeaşi organizaţie îl are în frunte pe un anume Marian Popa, zis „Mike“, fost preşedinte al departamentului de relaţii externe al Camerei de Comerţ şi Industrie a RSR, în perioada 1976-1983, iar apoi şef Rank Xerox Romania.

Dosare penale fără număr, fără număr

Numele lui Codru Vrabie a apărut deja în cel puţin două dosare penale deschise ca urmare a unor plângeri făcute de conducerea ANI. În primul dintre ele, Victor Alistar este acuzat, alături de Codru Vrabie şi Raluca Prună, de comiterea infracţiunii de fals în declaraţii. Ei ar fi declarat, în documentele înaintate Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), că Asociaţia Română pentru Transparenţă este aceeaşi cu „Transparency International Romania“. Conform plângerii ANI, suspendarea din funcţia de purtător de cuvânt al ANFP (funcţie deţinută de Alistar până pe 1 martie 2009) s-a făcut prin emiterea unor documente neconforme cu realitatea. Documentele au fost semnate de Codru Vrabie (fost director executiv al Asociaţiei Române pentru Transparenţă) şi de preşedintele acesteia, Raluca Prună, folosind o altă denumire a asociaţiei decât cea înscrisă în actul ei de înfiinţare. Cazul, anchetat iniţial de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, a fost declinat, cum am arătat deja, la Secţia de umărire penală din cadrul Parchetului General.

Al doilea dosar în care apare numele „civilului“ Vrabie este legat de sustragerea unor documente din interiorul ANI. Conform plângerii penale înaintate DIICOT de către aceeaşi ANI, Codru Vrabie, în calitatea lui de membru al CNI,

a determinat şi sprijinit sustragerea de către personalul ANI de documente şi/sau informaţii aferente activităţii instituţiei şi la care avea acces prin prisma atribuţiilor de serviciu

şi

prevalându-se de posibilitatea acordării certificatelor de avertizor în interes public conform dispoziţiilor Legii 571/2004 şi, explicându-le care dintre înscrisuri ar putea avea relevanţă probatorie, a creat impresia acestor persoane că nu vor fi trase la răspundere pentru faptele lor, în demersul comun împotriva conducerii ANI“. Cei instigaţi să scoată documentele din Agenţie se numesc Fănel Burciu şi Carmen Fluture.

Conform unui comunicat emis pe 18.11.2009 de DIICOT, informaţiile sustrase au ajuns la şantajistul Sorin Roşca Stănescu.

În fapt, s-a reţinut că învinuiţii Burciu Fănel Nicolae şi Fluture Carmen Florentina, angajaţi în cadrul ANI în funcţiile de inspector de integritate şi respectiv fost director de cabinet al preşedintelui ANI, au sustras şi transferat electronic date, informaţii şi documente care exced interesului public, întocmite în cadrul derulării activităţii ANI, la care au avut acces prin prisma atribuţiilor de serviciu în perioada în care au avut calitatea de angajaţi ai ANI. La data de 17 noiembrie 2009, ANI a formulat o sesizare în completarea celei iniţiale, solicitând extinderea cercetărilor faţă de Sorin Roşca Stănescu, pe motiv că acesta ar deţine documente din interiorul ANI, puse la dispoziţie de către învinuita Fluture Carmen Florentina“.

Alistar, navetistul penal pe ruta PNL-PSD

În acelaşi timp, însă, partenerul său de la TI-Ro are şi el un trecut la fel de „glorios“ în zona penală. Pe vremea în care era şef de serviciu la Primăria Capitalei condusă de Viorel Lis, Alistar şi-a repartizat o locuinţă deşi, oficial, mai avea una. Ulterior, când Băsescu a devenit primarul Capitalei şi a pus corpul de control la treabă, printre ilegalităţile descoperite de inspectori a fost şi afacerea locativă a lui Alistar. Iată ce consemnau controlorii primăriei la acea dată:

Repartizarea locuinţei din str. Atena nr. 4 (a lui Alistar – n.n.) s-a făcut în condiţiile în care dnul ALISTAR TEODOR VICTOR deţinea locuinţa din fondul locativ de stat împreună cu mama sa, uzând de declaraţii false (vezi declaraţia notarială autentificată de Biroul notarial public NOTAREX sub nr. 765/3 aprilie 2000). Pentru a acoperi falsul în declaraţii, dnul Alistar Teodor Victor a depus la Direcţia Generală de Administrare a Fondului Imobiliar o cerere prin care a solicitat radierea din contractul de închiriere nr. 1251/1999 deţinut de mama sa, Alistar Viorica Elena, pe motivul neînţelegerilor familiale şi a imposibilităţii convieţuirii în acelaşi apartament (în fapt nu utilizau locuinţa întrucât era în curs de execuţie). Cererea a fost depusă în data de 8 mai 2000 şi înregistrată nejustificat sub nr. 4219/15 feb. 2000 de către Direcţia Generală de Administrare a Fondului Imobiliar. La data de 10 iulie 2000, nu era efectuată radierea din contractul de închiriere nr. 1251/1999 a dlui Alistar Teodor Victor. Menţionăm faptul că la data de 12 aprilie 2000 dnul Alistar Teodor Victor s-a căsătorit, aşa cum rezultă din Certificatul de căsătorie nr. 593465/2000 emis de Primăria Sectorului 3“.

Ulterior, ca urmare a declanşării cercetării penale pentru fals în declaraţii, Alistar a fost nevoit să renunţe la locuinţa obţinută pe sub mână, după ce a pierdut un proces deschis pentru păstrarea apartamentului din strada Atena nr. 4.

El a mai făcut apoi obiectul unui scandal, când şi-a instigat nevasta, Lavinia Nicoleta Ciută, să comită un fals în declaraţia de avere şi să nu declare un BMW deţinut de soţul ei, din 2003.

Acum, acelaşi Victor Alistar face demersuri pentru a obţine un loc în Consiliul Suprem al Magistraturii, după ce numele său a figurat, în 2007, pe listele PNL pentru funcţia de preşedinte al ANI.

Dan Badea,

 30 septembrie 2010