„Totul s-a deteriorat în momentul în care dl. Sorin Ovidiu Vîntu a fost dat în consemn la frontieră. Probele se îndreptau vertiginos împotriva sa şi urma să răspundă pentru megaescrocheria FNI si atunci, dupa dare ain consemn la frontiera, am primit o mustruluiala de nu m-am văzut de la un demnitar român: Constantin Dudu Ionescu, ministrul de interne. Mi-am dat seama că nu vom putea sa ne apropiem prea repede de acest domn”.
Colonelul Stavra a detaliat această intervenţie a ministrului Dudu Ionescu într-un interviu dat pentru Evenimentul Zilei.
(Constantin Dudu Ionescu) mi-a strigat atunci: „Cine ţi-a ordonat să-l dai în consemn la frontieră?” Nu mi-a ordonat nimeni, m-a obligat legea! Legea spune: este vinovat, să vină să răspundă! (…) Am fost bălăcărit de ministrul ăla, aşa cum în viaţa mea de poliţist, de 40 de ani, nu am fost bălăcărit de nimeni. Şi îl interesa cine mi-a ordonat să-l dau în consemn la frontieră pe Vîntu. Şi încă o chestiune să nu uit… În momentul în care l-am reţinut pe Camenco Petrovici (fostul director al CEC), s-a întâmplat o scenă de-a dreptul penibilă la mine în birou. I-am cerut buletinul în momentul în care a fost adus şi mi-a răspuns că nu i-l dă decât colonelului Strava. Nu ştia cine sunt. Şi l-am întrebat: „De ce doar colonelului Strava?”. „Pentru că aşa mi-a spus dl ministru”, a venit răspunsul. „Care ministru domnule?”, l-am întrebat. Iar el l-a nominalizat pe cel pe care l-am aminitit mai devreme. „Când ţi-a spus domnule chestia asta?” „Aseară”. „Unde?” „La mine, la masă”.
Vîntu sponsorizase atunci şi CDR, formaţiunea politică din care făcea parte Constantin Dudu Ionescu, dar şi PSD. Acum Dudu Ionescu este membru marcant al Partidului Conservator. Deci tot la mogul.PD-L, din partea căruia a candidat, în 2008, pentru alegerile europarlamentare.
Un al doilea individ implicat în afacerea FNI a fost Decebal Traian Remeş, cel despre care fostul anchetator spune că şi-a pus semnătura pe contractul de fidejusiune-cauţiune încheiat între SOV Invest şi CEC Valori Mobiliare.
Dacă ministrul de interne era protectorul lui Vîntu, atunci se explică de ce au putut părăsi România, în linişte, Iona Maria Vlas şi Nicolae Popa.
Un alt protector al lui Vîntu a fost, aşa cum am arătat într-o postare anterioară, procurorul Irinel Păun, cel care în 2005 a fost numit şeful Direcţiei Generale Anticorupţie.
Dan Badea