Cozmin Guşă serveşte Rusia în direct, la Publika lui Sorin Vîntu de la Chişinău

Categorie: BlogrollinvestigManipulare prin presaPresaSecuritate nationala

După ce a fost exclus din politica românească, rusofilul Cozmin Guşă a fost transferat recent, printr-un soi de „ordin de serviciu”, la Chişinău. Prezenţa lui a fost semnalată, în ultima vreme, în anturajul unui „controversat” om de afaceri moldovean, Vlad Plahotniuc. Acesta din urmă este varianta moldovenească a lui Sorin Ovidiu Vîntu, la fel cum cel pe care Guşă are misiunea să-l consilieze, Marian Lupu, este omologul moldovean al „prostănacului”. Adică al lui Mircea Geoană.

Misiunea lui Guşă este să câştige bunăvoinţa celui pe care Sorin Ovidiu Vîntu şi-l doreşte drept viitor preşedinte al Moldovei. Iar dacă Vîntu îl doreşte preşedinte pe Lupu, atunci înseamnă că asta e şi dorinţa Moscovei. Din fericire însă, românii ştiu deja că SOV este subordonat silovikilor lui Putin, iar asta au aflat-o, între timp, şi moldovenii.

Pe de altă parte, deşi până astăzi, cum se ştie, nimeni n-a câştigat pe mâna lui Guşă, cu atât mai puţin pe cea a lui Geoană, este de neînţeles motivul pentru care cineva şi l-ar dori drept consilier. Cum am arătat deja cu altă ocazie, folosindu-mă de surse avizate de la Washington, „Cozmin Guşă nu are contacte de nivel nici la Moscova şi nici la Washington„. Prin urmare, cum ar putea cineva să-l angajeze drept consilier? Să fie Guşă mai mult decât ştiu eu că e? Mă îndoiesc.

Dacă el a fost racolat de ruşi, ca agent de influenţă, aşa cum sugerează Petru Bogatu, deconspirat şi  abandonat apoi foarte repede, asta ţine mai degrabă de interesele pe termen scurt ale serviciului rus de spionaj. Nu Guşă e de vină că Geoană a pierdut partida. El a făcut toate oficiile de intermediar, a transmis mesajele în timp util, dar românii care s-au prins de jocul Moscovei au fost mai mulţi decât bizonii manipulaţi de moguli.
Asta a fost însă, la Bucureşti.

Foto: Baricada

La Chişinău lucrurile stau un pic diferit. O alianţă formată din patru formaţiuni politice pro-europene (AIE) riscă să scoată Basarabia de sub influenţa rusească şi să dea peste cap întreaga construcţie geostrategică a Kremlinului din partea asta de lume. Putin a dat deja câteva semne de nervozitate maximă, ultimul fiind flagrantul puturos înscenat diplomatului român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj şi declarat apoi persona non grata. Cu cât se apropie alegerile din noiembrie, cu atât operaţiunile anti-româneşti din  Basarabia se vor înteţi. În acest context, sunt convins că răspunsul la întrebarea lansată zilele trecute de confratele de peste Prut, Petru Bogatu („Ce caută Cozmin Guşă la Publica Tv?„), este un corolar al răspunsului la întrebarea „Ce vor ruşii de la Republica Moldova?„.

Invitat la Fabrika lui Vîntu de la Chişinău, Guşă l-a atacat în direct pe premierul Vlad Filat, liderul PLDM, acuzându-l, în stilul mizerabil care l-a consacrat, de contrabandă cu ţigări. Fără să aibă, evident, nicio probă.

„Pe Vlad Filat nu-l cunosc personal. Nici nu cred că îmi doresc să-l cunosc. Sunt două elemente importante care la modul subiectiv pe mine mă influenţează. Relaţia lui foarte apropiată cu un inamic vechi, Viorel Hrebenciuc, politician din PSD. Al doilea motiv este dosarul pe care eu îl cunosc legat de Vlad Filat, pe care îl are în România. Dosar pe care dânsul nu l-a lămurit şi care este legat de contrabanda de ţigări” – a declarat Guşă la postul de televiziune al lui SOV, Publika Tv.

El a folosit aceeaşi partitură îngăimată de Voronin, câinele roşu al Moscovei, un soi de Iliescu în forma lui primitivă. Sigur, nici unul, nici altul nu au dovezi pentru aceste acuzaţii, dar bizonul care stă întins pe salteaua de paie şi beleşte ochii la Publika lui SOV crede ce i se spune.

Coroborată cu declaraţia lui SOV-de-Chişinău (Plahotniuc), făcută în cadrul aceleiaşi emisiuni, conform căreia alegerile din noiembrie vor fi câştigate de Lupu, misiunea lui Guşă devine astfel şi mai transparentă. Faptul că ieşirea cuplului Plahotniuc-Guşă s-a produs cu trei zile înainte de referendumul de la Chişinău nu poate decât să confirme ipoteza că disperarea ruşilor a atins cote aberante…Să speri că declaraţiile unui impostor adus de la Bucureşti îi pot influenţa pe moldovenii indecişi, la referendum, e semn că disperarea e soră bună cu prostia.

„Controversatul” Vlad Plahotniuc (foto: voceabasarabiei.net

În rest, m-am amuzat copios când am aflat că mogulaşul Plahotniuc nu numai că este numit „controversatul”, dar în prima sa ieşire la Publika TV a refuzat să se deplaseze în studioul televiziunii lui Vîntu şi i-a invitat pe reporteri să transmită interviul din biroul său personal. Este exact ceea ce a făcut „controversatul” Sorin Ovidiu Vîntu, în ianuarie 2002, când l-a invitat pe Marius Tucă în studioul impovizat de la vila sa din Petreşti.