Curtea Constituțională a României s-a pronunțat, ieri, cu privire la contestațiile depuse de opoziție la legile de austeritate adoptate de guvernul Boc. Nu pun aici, în discuție, decizia Curții. Personal, și eu sunt de părere că atacul la pensii înseamnă cel puțin o neobrăzare din partea guvernanților.
Ceea ce mi-a atras însă atenția a fost ieșirea la rampă, în premieră absolută din 1992 încoace, cu declarații publice, a doi dintre cei nouă judecători CCR care s-au pronunțat, mai mult sau mai puțin explicit, cu privire la modul în care au votat și la argumentele care i-au determinat să ia acea decizie. Dincolo de capitalizarea politică evidentă a gestului făcut de cei doi magistrați, avem de-a face, aici, cu o încălcare flagrantă a legii. Este vorba chiar despre încălcarea Legii privind Organizarea și funcționarea Curții Constituționale (nr. 47/1992), fapt fără precedent în istoria recentă a instituției.
Iată ce spune art.64 din Legea 47/1992,
”Judecătorii Curţii Constituţionale sunt obligaţi:
a) să-şi îndeplinească funcţia încredinţată cu imparţialitate şi în respectul Constituţiei;
b) să păstreze secretul deliberărilor şi al voturilor şi să nu ia poziţie publică sau să dea consultaţii în probleme de competenţa Curţii Constituţionale;
c) în adoptarea actelor Curţii Constituţionale să-şi exprime votul afirmativ sau negativ, abţinerea de la vot nefiind permisă;
d) să comunice preşedintelui Curţii Constituţionale orice activitate care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul pe care îl exercită;
e) să nu permită folosirea funcţiei pe care o îndeplinesc în scop de reclamă comercială sau propagandă de orice fel;
f) să se abţină de la orice activitate sau manifestări contrare independenţei şi demnităţii funcţiei lor”.
Cu toate acestea, am asistat însă, în direct, la încălcarea flagrantă a art.64. alin b și e din legea 47/1992 de către judecătorii PUSKÁS Valentin-Zoltán (UDMR) şi Ion PREDESCU(PSD). Iată și de ce.
Primul dintre infractori (așa se numesc cei care încalcă legea) a fost Ion Predescu. Iată ce a declarat el, presei de ieri, chiar înainte de apariția comunicatului oficial al CCR:
„Între magistraţi şi ceilalţi e o diferenţă fundamentală. Ei au statut constituţional, ceilalţi au statut legal. Când ai statut legal, adică înfiinţat prin lege, chiar şi lege organică, poţi umbla la ele oricând. Prin lege modifici, prin lege completezi şi tot prin lege poţi să şi desfiinţezi. Când e statut constituţional nu îl poţi modifica, completa, adăuga, nici desfiinţa prin lege. Citiţi art. 124 şi 125 din Constituţie. Zice Statutul judecătorilor”, a declarat la finalul şedinţei CCR, judecătorul Ion Predescu.
”La salarii şi la alocaţii sunt active, e pentru viitor. Pensiile e fenomen trecut pentru munca trecută. E altfel stabilit. Umbli tu pentru viitor, când ea e stabilită înainte. Dacă haina are două mâneci, tu îi laşi una?” – a comentat bătrânul psd-ist Predescu.
Cel de-al doilea magistrat, udtin mr-istul PUSKÁS Valentin-Zoltán, a declarat oficial, pentru NewsIn și la Realitatea TV, cum a votat:
”Am votat pentru neconstituţionalitatea tăierii pensiilor. Eu am votat, personal, prin argumente juridice şi prin convingere, pentru neconstituţionalitate”.
Și, a mai spus el,
”Am fost raportor într-un dosar, dacă vă interesează acest lucru, ca să nu fie discuţii, raportul pe care l-am întocmit eu în dosarul respectiv, legat de pensiile speciale, eu am spus că pensiile speciale sunt constituţionale, iar legea referitoare la aceste pensii nu trebui declarată neconstituţională şi asta s-a şi aprobat în plen. Deci, ceea ce am raportat eu, a rămas aşa cum a fost în lege. Am făcut raport în cadrul legii privind pensiile speciale şi, în raport cu criticile care au fost aduse legii, am întocmit un raport prin care am respins aceste critici şi CCR la rândul ei a aprobat acest raport şi a respins criticile formulate în legătură cu pensiile speciale”.
Tot el, că i-a plăcut să fie vedetă, a declarat același lucru și la Antena 3.
(2) Competenţa de judecată pentru infracţiunile săvârşite de judecătorii Curţii Constituţionale aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) De la data trimiterii în judecată penală, judecătorul Curţii Constituţionale este suspendat de drept din funcţia sa. În caz de condamnare definitivă, el este exclus de drept, iar în caz de achitare, suspendarea încetează.
Trecând peste faptul că justiția este cea mai coruptă dintre instituțiile de stat din România, magistrații CCR au demonstrat, încă o dată, că breasla lor este deasupra legilor țării și că pensiile lor SPECIALE, de sute de milioane de lei, sunt constituționale.
Pe de altă parte, ieșirea politicianisă a celor doi magistrați ne-a demonstrat că, atâta vreme cât este populată de politruci, deciziile Curții Constituționale sunt exclusiv politice și populiste. De această dată, asociația ungurilor din România, numită UDMR, a demonstrat că deține controlul Curții Constituționale. Adică votul de aur.
Mi-e groază de ziua în care cineva o să conteste, la CCR, constituționalitatea folosirii limbii române în România, iar decizia să depindă de votul unui ungur. Asta pentru că, sunt convins, judecătorii trimiși în CCR de către alianța PSD-PNL, n-au fost niciodată, când interesele le-au cerut-o, români.
Dan Badea