Nicuşor Constantinescu, "parazitul" care a amanetat judeţul Constanţa

Categorie: Blogrollcoruptie politicacrima organizataexport 2investigJustitiemafie romaneascaManipulare prin presaSecuritate nationalaspalare de bani

Nicusor Constantinescu si Mazare

Nicusor Constantinescu si Radu Mazare – şmecherii PSD ai judeţului

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu (foto, alaturi de complicele lui în tunuri şi ţepe), este primul înalt funcţionar public din România care a amanetat un întreg judeţ, în străinătate, pentru două decenii.

Deşi pare incredibil, el a pus în practică celebrul refren al trupei „Paraziţii”, modificând doar un singur cuvânt: în loc de România, el a pus Constanţa. „Dac-aş fi pentru-o zi preşedinte/ Ţineţi minte, aş lăsa Constanţa amanet, fără cuvinte/Dac-aş fi pentru-o zi preşedinte/V-aş amaneta pe toţi şi nu m-aţi prinde”, a fredonat individul care a fost surprins, la un moment dat, adormit la volanul autoturismului său, în timp ce aştepta, beat turtă, schimbarea culorii semaforului.

Nota1_arhiva Dan Badea

 

Nota2_arhiva Dan Badea

„Amanetarea” judeţului Constanţa s-a făcut în 2006, pentru un credit de doar 8,6 milioane de euro. În schimbul acestei sume, contractate de la societatea austriacă Dexia Kommunalkredit Bank AG, „Consiliul judeţean Constanţa (CJC) se obligă să pună la dispoziţia băncii, drept garanţie, pentru 20 de ani, veniturile proprii ale CJC rezultate din cotele eşalonate din impozitul pe venit, taxe şi impozite locale plătite de populaţie şi de societăţile comerciale şi din alte surse prevăzute de legea în vigoare”. Asta înseamnă că în caz de neplată la termen a unei rate, CJC rămâne fără nici un ban, întregul buget local fiind „amanetat”. Prejudiciul total al afacerii mafiote aflate în spatele acestui credit se ridică însă la suma de peste 23 de milioane USD. Iată, pe scurt, despre ce este vorba.

L-a înjurat pe Scheele şi a anulat finanţarea de 6 milioane de euro

politic_scheele

În 2003, preşedintele de atunci al CJC, Stelian Duţu , a demarat un proiect privind construcţia unui pavilion expoziţional la Constanţa. Proiectul, în valoare de 6,3 milioane de euro, finanţat din fonduri Phare (nerambursabile), a obţinut acordul Guvernului României şi al Comisiei Europene care a şi avansat prima tranşă de bani pentru demararea lui. Este vorba despre 1,2 milioane euro, CJC investind şi el de la buget 400.000 de euro.

Reteaua mafiota Mazare-Constantinescu-Strutsnitski

Reteaua mafiota Mazare-Constantinescu-Strutinski

Reţeaua de tip mafiot a grupării Mazăre-Constantinescu

În aprilie 2004, şeful delegaţiei permanete a CE în România, Jonathan Scheele (foto dreapta), s-a deplasat la Constanţa pentru a verifica stadiul lucrării, dar aici a fost luat peste picior de noul preşedinte al CJC, Nicuşor Constantinescu, şi de primarul Constanţei, Radu Mazăre. „Delegaţia de la Bucureşti este plină de hoţi”, au afirmat atunci edilii Constanţei. Nemulţumit de stadiul lucrării precum şi de modul în care s-au cheltuit banii, Scheele i s-a plâns apoi, inutil, premierului Năstase.

Nicuşor Constantinescu, noul preşedinte al CJC a decis rapid oprirea lucrărilor care, conform contractului, trebuiau finalizate în doi ani. Astfel, el a reziliat personal contractul de construcţie al Pavilionului Expoziţional, fapt ce a atras hotărârea CE de anulare a finanţării nerambursabile şi, în consecinţă, restituirea contravalorii de circa 2,3 milioane euro cheltuiţi până la data respectivă.

26 de miliarde la amicul Boeru

Gheorghe Boeru

Gheorghe Boeru

Imediat după anularea contractului, Constantinescu şi-a contactat un partener de afaceri, pe Gheorghe Boeru, patronul societăţii Romair Consulting SRL Bucureşti, pe care l-a rugat să găsească o finanţare pentru suma necesară a fi returnată CE şi pentru cea necesară finalizării lucrărilor începute la Pavilion. Fără aprobarea CJC, preşedintele Nicuşor Constantinescu a încheiat un contract de prestări servicii (consultanţă) cu firma lui Gheorghe Boeru, Romair Consulting, în valoare de peste 26 miliarde de lei.

Deşi contractul de prestări servicii (elaborarea documentaţiei de licitaţie şi încheierea contractului de împrumut) era făcut pentru 36 luni, el a fost finalizat în doar 6 luni, ceea ce înseamnă că afacerea era deja premeditată. Astfel, în schimbul banilor, amicul Boeru a găsit finanţarea tocmai în Austria, la societatea pe acţiuni Dexia Kommunalkredit Bank AG. Creditul acordat de banca austriacă a fost de 8,6 milioane de euro şi a fost garantat cu întreg bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pe 20 de ani. La suma împrumutată se adaugă, evident, dobânzile şi comisioanele aferente. Afacerea a fost pusă la cale de Nicuşor Constantinescu, fără avizele comisiilor de specialitate, doar în baza expunerii de motive semnate de el.

„Parazitul” a fost trimis de către DNA în faţa instanţei

constantinescu_santier

Prejudiciul acestei măsuri discreţionare, luate de „parazitul” din fruntea CJC, s-ar putea ridica la peste 23 de milioane USD. Astfel, conform unui calcul făcut de anchetatori, suma amintită constă din „valoarea contractului de prestare de servicii de consultanţă (24 miliarde lei), creditul rambursabil (8,6 milioane euro plus dobânzi şi comisioane), creditul nerambursabil cheltuit (2,3 milioane euro), la care se adaugă beneficiul nerealizat (anularea creditului nerambursabil de 6,3 milioane de euro)”. În plus există perspectiva majorării taxelor şi impozitelor locale precum şi „imaginea de monopol în beneficiul unor interese de grup mafiot”.

„Tunul” de mai sus, specific grupării Mazăre-Constantinescu, a intrat, din fericire, în atenţia DNA, preşedintele CJC fiind deja trimis în judecată pentru infracţiunile constatate de anchetatori.

 

Dan Badea