Documente inedite: Toate actele de deces ale soţilor Ceauşescu
22
dec. Categorie: Blogroll, export 3, investig, Presa, Revolutie, Securitate nationala, Uncategorized
Până la sfârşitul anului trecut nu exista niciun document legal care să ateste că în cimitirul Ghencea au fost înmormântate cadavrele soţilor Elena şi Nicolae Ceauşescu.
În noiembrie 2008, după ce a fost obligat irevocabil de instanţă să dovedească faptul că în Ghencea civil se află locurile de veci ale celor doi Ceauşeşti, Ministerul Apărării a prezentat petenţilor (Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean) dovezile care constau în două declaraţii olografe de martor, semnate de general Mugurel Florescu şi col. Trifan Matenciuc.
Reconstituirea episodului împuşcării soţilor Ceauşescu
Pe baza acestor probe, Administraţia cimitirelor a concesionat familiei parcelele pe care se află cele două morminte în care se presupune că sunt înmormântaţi dictatorii Ceauşescu. După concesionare, Valentin Ceauşescu nu a reuşit să obţină totuşi aprobare pentru deshumarea celor două cadavre.
Procesul a scos însă în evidenţă documentele care au acoperit, scriptic, decesul celor doi, unele dintre ele fiind ascunse vreme de aproape un deceniu, altele fiind apoi de negăsit fie pentru Administraţia Cimitirelor, fie pentru Ministerul Apărării.
Prezint mai jos toate aceste acte referitoare la Elena şi Nicolae Ceauşescu.
Este vorba despre: Procesul verbal de constatare a morţii soţilor Ceauşescu din 25 dec. 1989, Certificatul medical constatator al morţii, Actul de deces, Certificatul de deces şi Adeverinţa de înhumare depusă la Administraţia Cimiterelor. Deşi originale, documentele sunt…lovite de nulitate fie datorită unor greşeli flagrante, fie a unor vicii de procedură în întocmirea lor. Astfel, în unele dintre ele, prenumele lui Nicolae Ceauşescu apare scris „Niculae”, locul decesului este trecut în fals „Bucureşti, Sectorul 1”, data de naştere a Elenei Ceauşescu este alta decât cea trecută în Certificatul de Naştere (7 ianuarie 1919), chiar dacă este cea reală, Certificatul medical constatator al morţii a fost semnat de Vladimir Beliş fără ca acesta să vadă cadavrele, iar adeverinţele de înhumare au avut numere de înregistrare care au mai fost alocate ulterior şi altor decedaţi.
Dan Badea
Iată mai jos, în premieră, toate aceste documente: