Decembrie 1989: ©Documente inedite: Inima atinsă de glonţ a generalului Milea, pistolul, scaunul, vestonul, orificiile de intrare şi de ieşire a glonţului, epoleţii…

Categorie: Blogrolldiversiuneexport 3investigRevolutieSecuritate nationala

– Urmele sinuciderii generalului Milea, cel care a comandat “să se tragă în plin” la Timişoara şi Bucureşti –
Vasile Milea

Vasile Milea


Vasile Milea a fost ultimul ministru ceauşist al apărării, iar legendele legate de moartea sa au încins mintile celor care l-ar fi vrut erou şi care au cerut şi au obţinut deshumarea cadavrului acestuia. Oficial, Milea s-a sinucis. În dimineaţa zilei de 22 decembrie 1989 el s-a împuşcat cu un pistol în inimă, după ce ordonase să se tragă în  plin în manifestanţii de la Timişoara şi, apoi, de la Bucureşti.

În urma autopsiei făcute câteva zile mai încolo de către dr. Dan Şchiopu şi a anchetei care a urmat, dosarul a fost clasat cu soluţia dictată chiar de…Ceauşescu: sinucidere. Iată şi concluziile raportului medico-legal semnat în 1990 de către medicul legist.

Semne de violenţă, leziuni prin împuşcare a) soluţie de continuitate a tegumentelor la hemitoracele stîng, ventral, la 4 cm, medial faţă de mamelon… firele de păr din zonă nu prezintă nici una din formele de arsură; nu se constată urme de „ştergere” a proiectilului”… b) examen intern… cavităţi pleurale : circa 3000 cm cubi sînge lichid şi parţial coagulat în cavitatea pleurală stîngă. Pleurele cu rupturi corespunzînd topografic leziunilor de la tegumente şi peretele toracic, multiple rupturi pulmonare în lobul inferior… Aşadar, glonţul a făcut plămînul stîng ferfeniţă. Examinarea cordului pune în evidenţă rănirea superficială a miocardului, fără penetrare în cavitatea ventriculară(proiectilul a şters inima)”.Nici chiar deshumarea şi reexpertizarea scheletului nu a adus nimic nou. Poate doar noi legende. Una dintre ele a fost şi aceea că inima generalului a fost neatinsă de glonţ, minciună pe care o demontăm publicând, în premieră, fotografia inimii lui Milea, aşa cum arăta ea ţinută în mână de medicul legist în momentul autopsiei. Leziunea de pe cord e destul de vizibilă…

veston_milea

Mai prezentăm şi alte câteva imagini inedite din dosarul Milea: pistolul cu care s-a tras, scaunul pe care a fost găsit muribundul, orificiul de intrare şi cel de ieşire al proiectilului precum şi epoleţii smulşi de pe vestonul sinucigaşului.

coperta dosar Milea

pistol sinucidere

orificiu iesire glont spate

orificiu iesire glont spate

orificiu iesire

orificiu iesire

Scaunul pe care se afla când a plecat glonţul...

Scaunul pe care se afla când a plecat glonţul…

epoletii lui Milea

epoletii lui Milea

Inima generalului Milea ţinută în mână de medicul legist care a făcut autopsia

Inima generalului Milea ţinută în mână de medicul legist care a făcut autopsia

©Dan Badea