Şi ruşii iau ţeapă, nu-i aşa?

Categorie: BlogrollEXPORT 5investigManipulare prin presaSecuritate nationalaUncategorized

Exit-pollurile contrafăcute de „profesioniştii” lui Vîntu şi Voiculescu (Insomar şi CCSB) i-au luat prin surprindere chiar şi pe ruşi. După ce l-au susţinut la scenă deschisă, în campania electorală, pe Mircea Geoană, observatorii ruşi l-au şi declarat câştigător, pe 7 decembrie, şi s-au grăbit să afirme că, între ruşi şi americani, românii i-au ales pe ruşi. Mai mult, ei au confirmat orientarea pro-americană a lui Băsescu în contrast cu aceea pro-rusă a lui Geoană. „Traian Băsescu este susţinătorul apropierii României de SUA şi NATO, iar Mircea Geoană susţine integrarea europeană. El, de asemenea, se exprimă pentru o cooperare cu statele care, potrivit lui, reprezintă „puterile secolului XXI” – China, India şi Rusia” – scrie Kommersant.

Pe lângă ţeapa luată prin anunţarea lui Geoană drept posibil câştigător al alegerilor, analiştii de la Komersant nu se pot abţine să nu mârâie, aşa cum o tot fac de multă vreme, pe tema Moldovei şi a pericolului românesc pe graniţa de est. De această dată, pentru a introduce ideea că România doreste anexarea Moldovei, ruşii de la Kommersant spun că Băsescu a preluat susţinătorii şi programul politic al lui Vadim Tudor. „Traian Băsescu şi-a asigurat susţinerea doar a (…) celor care, în primul tur, l-au susţinut pe liderul Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor. (…)Experţii arată că, în timpul mandatului său, Băsescu în mare pare a realizat programul acestui partid, în special începând cu acordarea în masă a cetăţeniei române pentru cetăţenii din R. Molodva şi Ucraina (…)” – se afirmă în publicaţia citată.

Vizitele secrete ale lui Geoană la Moscova şi promisiunile făcute de el părţii ruse au fost evidenţiate în campania electorală, iar comentariile pe această temă l-au iritat pe ambasadorul rus la Bucureşti, Alexander Churilin. „În ceea ce priveşte vizitele actorilor politici, nu ştiu cum ar putea fi acestea interzise…Războiul rece s-a încheiat! Fiecare poate să meargă unde doreşte, în funcţie de dispoziţia sa şi în funcţie de sarcinile sale. Dacă cineva vrea să meargă în SUA, slavă Domnului, să meargă în SUA, dacă vrea în Turcia, atunci îi urăm drum bun. Oricine merge în Rusia va fi binevenit” – a declarat ambasadorul rus.

A urmat apoi reacţia promptă a preşedintelui Traian Băsescu. „Am văzut astăzi o declaraţie nefericită a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, că a trecut vremea Războiului Rece. Şi eu mă văd nevoit, deşi o voi face şi oficial, să-l atenţionez că a trecut vremea Războiului Rece şi că nu-şi mai pot face centre de influenţă în politica românească, sau dacă şi le vor face le vom reteza, da? Şi presa rusă nu-i nevoie să transfere campania din România şi să o redea pe larg la Moscova în favoarea candidatului Geoană