După ce a aflat că ar putea fi premier de paie, Klaus Iohannis se teme să nu piardă şi Primăria…(Update)

Categorie: Fără categorie

Primarul Klaus Iohannis a dat, astăzi, primul semn concret de laşitate, după ce a primit semnale că activitatea lui în fruntea ipoteticului guvern PSD-PNL va fi de scurtă durată. Pentru a fi sigur că nu va pierde totul, el a cerut asigurări că se va putea întoarce la conducerea primăriei din Sibiu prin lege, deoarece în cazul unor alegeri locale şansele sale de a fi reales sunt, acum, nule, mai ales după scorul obţinut de Preşedintele Traian Băsescu în Sibiu (44,45% în judeţ şi 38% în municipiu).

Iohannis a declarat, în acest sens, pentru Mediafax, că nu va accepta funcţia propusă de mafia PSD-PNL dacă nu se va prelungi, de la 15 zile la 4-6 luni, termenul legal în care poate opta pentru funcţia de premier sau cea de primar. „Primarul Sibiului a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că prelungirea termenului legal de 15 zile în care poate opta pentru funcţia de premier sau cea de edil local va fi, în continuare, una din condiţiile principale pe care le va pune în vederea acceptării propriu-zise a funcţiei de şef al Executivului. Iohannis a spus că o perioadă potrivită i s-ar părea cea de patru-şase luni, timp în care unul dintre cei doi viceprimari ai Sibiului va fi desemnat la conducerea Primăriei„- afirmă Mediafax.

Pe de altă parte, el este convins că indiferent de jocurile liderilor PSD-PNL, prezenţa sa în fruntea guvernului nu va fi mai lungă de şase luni şi asta din cauza incompatibilităţii dovedite deja de presă, pe 5 noiembrie. Astfel, cum se ştie, s-a descoperit că a fost o perioadă îndelungată în situaţie de incompatibilitate, el fiind în acelaşi timp şi administrator de firmă şi primar. Astfel, conform legii, după ce Agenţia Naţională de Integritate va constata incompatibilitatea, Iohannis nu va mai putea ocupa o demnitate publică vreme de trei ani. Ceea ce pentru paravanul german, al mafiei româneşti, ar însemna sfârşitul.

UPDATE: IOHANNIS RETRACTEAZĂ. Klaus Iohannis, speriat de implicaţiile afirmaţiilor sale referitoare la prelungirea termenului legal în care va putea opta pentru funcâia de premier sau primar, s-a grăbit să le retracteze în urmă cu puţin timp. El spune acum că nu a cerut garanţii de la PSD şi PNL în privinţa duratei mandatului de premier.”Nu voi cere garanţii, dar mandatul va fi cât va fi. Evident că, în măsura în care voi fi însărcinat cu formarea unui guvern, chestiunile se vor discuta foarte serios pentru fiecare portofoliu.(..) În măsura în care va trebui să nominalizez un Guvern, voi nominaliza persoane cu care voi  putea lucra„, a spus Johannis. Asta nu înseamnă decât că a intrat frica în ei după ce au aflat că Traian Băsescu l-a depăşit cu câteva procente pe Geoană.
UPDATE2: IOHANNIS ANULEAZĂ RETRACTAREA (17:46, NewsIn): Klaus Johannis a declarat luni că va aduce în discuţie prelungirea perioadei în care ar trebui să opteze între funcţiile de premier şi cea de primar, prevedere pentru care nu ar fi necesară modificarea legii şi care reprezintă „o cale onorabilă de ieşire” dacă guvernarea PSD-PNL nu funcţionează.

Johannis a precizat, la finalul întâlnirii cu liderul PNL Crin Antonescu şi cel al PSD Mircea Geoană că, dacă va fi desemnat premier, există riscul „foarte foarte mic” ca structura de guvernare discutată cu PSD şi PNL să nu funcţioneze, motiv pentru care ar trebui luată în calcul ideea prelungirii perioadei în care poate opta pentru cele două funcţii incompatibile. Johannis a susţinut că această prevedere nu necesită modificarea Legii administraţiei, existând deja prevăzute astfel de excepţii. „Nu am făcut această solicitare (despre prelungirea perioadei în care poate opta între funcţiile de premier şi primar, n.r.), dar sigur va fi un punct în discuţie. Însă pentru asta nu voi cere schimbarea niciunei legi. Există un paragraf care prevede astfel de excepţii. Fiind o structură care nu a mai fost încercată în România, evident că există riscul- evident foarte foarte mic- dar totuşi există riscul să nu funcţioneze, şi atunci, trebuie să avem şi o cale onorabilă de ieşire pentru toată lumea”, a comentat Johannis. El a adăugat că „există două articole care sunt specifice şi care permit prelungirea perioadei în care trebuie optat între o funcţie şi cealaltă”.

Dan Badea