Bancul Zilei: Sorin Vântu nu-l susţine pe Jiru pentru conducerea CEC

Categorie: Blogroll


Sorin Vântu a declarat azi, pentru Q-Magazine, că nu-l susţine pe Enache Jiru (foto dreapta) pentru conducerea CEC, ci pe Adrian Radu, actualul preşedinte executiv al Romexterra Bank. Cum nimic din ce declară oficial Sorin Vântu nu trebuie să fie luat ca atare, ba, de cele mai multe ori, acolo unde sunt interese de business e de preferat să se ia în seamă exact contrariul declaraţiei sale, trebuie reţinut totuşi că Sorin Vântu are interese directe în numirea noului preşedinte al CEC. Principiul este, parafrazându-l pe Ludwig Wittgenstein, acesta: tot ceea ce poate fi exploatat, este exploatat, iar tot ceea ce nu poate fi exploatat, nu va fi exploatat. Faptul că SOV se pronunţă pentru susţinerea lui Adrian Radu (fost director general al Gelsor Assets Management) este, din start, o pistă falsă pentru cei care încercă să priceapă ce li se pune la cale.

Pentru cei care-l cunosc, după modul de operare, Sorin Vântu nu ar face vreodată greşeala de a-şi trăda voit intenţiile. Asta e sigur. Prin urmare, faptul că şi-a declarat o opţiune conjuncturală(Adrian Radu, că tot era un nume avansat deja de presă pentru conducerea CEC, în urmă cu trei luni), nu spune decât că a avut interesul de a abate atenţia de la altceva, posibil de la “ţinta piept nr.1” (adica Enache Jiru).

Cum se ştie, voci scăpate de sub controlul său (pe principiul că nu-i poţi cumpăra chiar pe toţi) au lansat deja zvonul că Sorin ar fi interesat de impunerea amicului Jiru la conducerea ultimei mari bănci comerciale autohtone de stat. Mai mult, s-a spus, SOV s-ar fi întâlnit deja în Delta Dunării, din acelaşi motiv, cu Mircea Geoană şi cu fostul lider al tineretului comunist şi actual şef al AVAS, Mircea Ursache. Evident, SOV a negat existenţa acestor întâlniri, ceea ce nu poate însemna că ele nu au avut loc.

Dezvăluirile au devenit, probabil, supărătoare, iar omul de afaceri s-a simţit obligat să atenueze, oarecum, efectele cârtelilor tot mai dese, din ultimele zile. Declaraţia sa poate fi înţeleasă, de cei cu un orizont mai redus, şi ca un gest de politeţe faţă de zvâcul disperat/interesat al loser-ului Geoană.