Seful filialei Roman a Partidului Social Democrat (urmasul PDSR), Ioan Chelaru, se pregateste sa puna mina pe cea mai mare intreprindere din oras, PetroTub. Manevra, frumos ambalata sub forma unei investitii de suflet a unui romascan, a fost facuta publica la prima conferinta a PSD Roman. Ioan Chelaru, consilier pentru privatizare al PetroTub, a anuntat in conferinta de presa ca grupul Gelsor, apartinind lui Sorin Vintu – fiu al locului – este gata sa preia societatea – unul dintre cei mai importanti producatori de tevi din Romania. Cu cei circa 5000 de salariati ai sai, PetroTub asigura supravietuirea acestui oras cu 80.000 de locuitori si cu una din cele mai ridicate rate ale somajului din tara.
Ceea ce n-a anuntat Ioan Chelaru este ca, de putina vreme, imperiul Gelsor nu ii mai apartine “parintelui” FNI, S.O.Vantu, actionar principal, cu 99%, devenind chiar Ioan Chelaru (vezi facsimil). In toamna lui 1999, cind fosta guvernare a intentionat sa privatizeze societatea romascana, unul dintre oponentii cei mai inversunati ai tranzactiei a fost senatorul PDSR de Neamt Radu Timofte, actualul director al SRI si unul dintre apropiatii lui Sorin Vintu. Timofte a fost unul dintre sustinatorii sindicalistilor de la PetroTub care, pentru a se opune privatizarii, au blocat timp de mai multe zile un drum national. Vechi apropiat al avocatului Chelaru si client al sau intr-un proces celebru, actualul director SRI nu mai scoate o vorba acum despre pericolul privatizarii PetroTub.
Marti 19 iunie, in conferinta de presa a Biroului Local al PSD – informeaza “Monitorul de Roman” – avocatul Ioan Chelaru a prezentat intentiile care exista pentru privatizarea “Petrotub”: “Exista citeva oferte. Din cite stim noi, exista un grup de societati comerciale din Bucuresti care doreste sa achizitioneze pachetul majoritar de actiuni detinut in prezent de APAPS. S-au stabilit niste conditii, iar acest grup, care este interesat de privatizare, doreste sa cumpere pachetul impreuna cu salariatii societatii. Oferta cea mai serioasa este facuta de grupul Gelsor, care s-a mai aratat interesat acum citeva luni de privatizarea Petrotub si a propus o solutie de privatizare foarte buna, in primul rind pentru societate, dar si pentru salariati. Cred ca, in doua-trei luni, putem discuta despre negocieri, spre finalul lor, vis-a-vis de privatizare. (…) Scrisoarea de intentie depusa de grupul de firme Gelsor la APAPS demonstreaza ca este o atitudine foarte serioasa in raport cu capitalul social al societatii – investitiile in modernizarea intregii societati – cit si in ceea ce priveste capitalul uman. Romascanii stiu ca Sorin Ovidiu Vantu este, pe linga un extraordinar om de afaceri, si un sentimental, cu toate ca sentimentele nu fac, in general, casa buna cu afacerile. Intentia sa este de a cumpara pachetul majoritar de actiuni, de circa 70%, impreuna cu salariatii fabricii “Petrotub”” – a spus avocatul Ioan Chelaru, citat de cotidianul “Monitorul de Roman”.
Patronul din umbra
Pledoaria de mai sus, facuta de Ioan Chelaru, consultantul pe probleme de privatizare al “Petrotub”, este o crasa operatiune de intoxicare a opiniei publice. Asta, deoarece avocatul Ioan Chelaru este implicat din talpi pina in crestet in grupul de firme Gelsor. Nici n-ar putea fi altfel cita vreme actionarul majoritar al “Grupului Gelsor” SA este, din 1 februarie 2001, chiar el insusi. Conform datelor de la Registrul Comertului, actualizate la 12.02.2001, Ioan Chelaru detine 99,935% din actiunile grupului Gelsor, cu un aport de 199,87 miliarde lei la capitalul social al firmei. Printr-o mutare de ultima ora Sorin Ovidiu Vantu nu mai apare in actele la care avem acces, drept patron al Grupului Gelsor. Sa se fi retras Vantu din Gelsor, asa cum indica documentele? Chelaru pare sa fie, conform propriei declaratii, de alta parere. Cind vorbeste de intentia Gelsor de a prelua “Petrotub”, el se refera la Sorin Ovidiu Vantu uitind ca, in acte, patronul Gelsor nu este Vantu, ci chiar el. Asta nu poate insemna decit ca avocatul Chelaru este un om de paie, asezat de fatada in fruntea imperiului Gelsor din motive legate, probabil, de scandalul FNI. E posibil ca S.O.Vantu sa fi incercat astfel sa iasa, pentru o vreme, din atentia curiosilor. Interesant este faptul ca aceasta aburire a opiniei publice s-a produs pe terenul partidului de guvernamint, declaratia lui Chelaru fiind facuta chiar la o conferinta de presa a PSD.
Avocatul lui Radu Timofte
Mai trebuie amintit poate ca Ioan Chelaru este nu numai apropiatul lui Sorin Vantu, ci si al directorului SRI, Radu Timofte. In urma cu doi ani, senatorul PDSR Radu Timofte a fost printre cei care au incurajat sindicalistii de la “Petrotub” Roman sa se opuna privatizarii societatii nemtene. Sintem convinsi ca azi, Radu Timofte nu mai are motive sa se opuna avind in vedere ca afacerea sta sa se transeze intre prieteni adevarati. Relatia lui Timofte cu Ioan Chelaru s-a verificat si in urma celebrului proces al lui Timofte cu ziaristul Ionel Dalban condamnat pentru calomnie in Romania si reabilitat, post – mortem, de Curtea Europeana de la Strasbourg. In acel proces avocatul lui Radu Timofte, care a obtinut condamnarea lui Dalban, a fost Ioan Chelaru.In ultima campanie electorala, alaturi de Timofte, pe listele PDSR Neamt a candidat si Ioan Chelaru. Fara succes insa. Acum, avocatul are alta tinta: fabrica PetroTub, din Roman.
Misiunea lui Chelaru: sa demonstreze ca nu s-au furat 18 milioane de dolari
In urma cu un an, cind fosta conducere a “Petrotub” a intrat in atentia Parchetului de pe linga Curtea de Apel Bacau, avocatul Ioan Chelaru a preluat apararea fostului presedinte al Consiliului de Administratie al “Petrotub”, Toader Dumitrache. Acesta era cercetat, alaturi de ceilalti membri ai CA “Petrotub”, pentru abuz in serviciu in forma calificata contra intereselor publice. Conform Monitorului de Neamt, din 24 aprilie 2000, numai in sarcina lui Dumitrache (clientul avocatului Chelaru) se retinea atunci, in baza unei expertize contabile judiare, un prejudiciu de aproximativ 67 de miliarde lei. Prejudiciul total adus Petrotub de fosta conducere era, in aprilie 2000, conform sursei citate, de aproximativ 18 milioane de dolari. Evident, avocatul Chelaru a demontat, conform surselor noastre, acuzatiile aduse clientului sau.
DAN BADEA
Evenimentul Zilei, 21 Iunie 2001